• DOLAR 32.563
  • EURO 34.926
  • ALTIN 2434.924
  • ...
Kurutmalık sebzelere olan ilgi kurutmacıların yüzünü güldürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep ve çevresinde mutfak kültürü arasında önemli bir yere sahip olan kurutmalık sebze sezonu başlarken, son yıllarda gösterilen ilgi kurutmacıların yüzünü güldürüyor.

Mevsimlik işçiler tarafından 40 derece boğucu sıcaklıklar altında toplanan patlıcan, biber ve salatalıklar yaz mevsimlerinde sebze hali ve sokak araları ile yol kenarlarında satışa sunularak, kış mevsimi için hazırlanıyor.

Sebze halinden ve tarlalardan alınan sebzeler, mahalle arasında ev hanımlarına para karşılığında içleri çıkartılıp dolmalık haline getiriliyor. 50`şerli şekilde iplere saplanan patlıcan, biber ve salatalıklar şehrin dağ yamaçlarında, güneş altında kurumaya bırakılıyor.

Ev hanımları bin bir zahmetle oydukları ve saatlerce düzüne şeklinde iplere sıraladıkları dolmalık sebzeleri ailece hazırlarken, aynı zamanda aile bütçesine de katkıda bulunuyorlar. Dağ yamaçlarında renkli görüntü oluşturan ve güneşin altında birkaç gün bekletilen patlıcan, biber ve salatalıklar, kuruduktan sonra toplanıp kurutmalık ürün satan sebzecilere pazarlanıyor.

Kurutmalık işi son yıllarda bir sektör haline geldi

Her yıl bu mevsimde Gaziantep`te kadını ve erkeği ile hummalı bir şekilde kışın tüketilmek ve yurt genelinde alınan siparişleri ulaştırmak için kurutmalık sebzeleri hazırladıklarını belirten kurutmacı Resul Çelik, her ne kadar zahmetli bir iş olsa da ailece yıllardır bu işi yaptıkları için kurutmacılık işini severek yaptıklarını söyledi.

Çelik, “Bakın bu sebzeleri eken ayrı bir kazanç elde ediyor. Sebze halinde satanlar ayrı bir kazanç, mahalle arasındaki ev hanımları ayrı bir kazanç, biz ayrı bir kazanç elde ediyoruz ve bu ürünleri pazarlayanlar ayrı bir kazanç elde ediyor. Elbette her işin bir zahmeti var.” şeklinde konuştu.

Bu yıl havaların sıcak olmasından dolayı kurutmalık sebzelerin erken kuruduğunu belirten Çelik, aşırı sıcağın da zararlı olduğunu tedbir amaçlı kurutmalıkların üzerine bez serdiklerini belirtti.  (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir