• DOLAR 32.522
  • EURO 34.606
  • ALTIN 2500.019
  • ...
Savcılıktan Öz ve Kara için iade yazısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, haklarında "örgüt kurma" ve "hükümeti ortadan kaldırmaya ve görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında tutuklama talebiyle yakalama kararı bulunan ve yurtdışına kaçtığı belirlenen eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara için Adalet Bakanlığına "Difüzyon Mesajı" yolladı.

Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından haklarında tutuklama talebiyle yakalama kararı çıkarılan şüpheliler Zekeriya Öz, Celal Kara ve Mehmet Yüzgeç'in yakalanması için başlatılan çalışmalar devam ediyor.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, yurtdışına kaçan Öz ve Kara için Dışişleri Bakanlığına gönderilmek üzere Adalet Bakanlığına "Difüzyon Mesajı" yazdı. Yazıyla Öz ve Kara'nın haklarındaki suçlamalar tanımlanıp, yakalama kararı eklenerek Türkiye'ye iadesi için girişimlerde bulunulması talep edildi.

- Difüzyon nedir?

Difüzyon Mesajı, "Kırmızı bülten çıkarılması zaman aldığından, bu aşamada herhangi bir gecikmeye yer verilmemesi amacıyla, kaçak kişilerin yakalanması için kırmızı bültene ilişkin kriterler çerçevesinde ilgili ülke interpolü tarafından diğer ülke interpollerine çekilen dağıtımlı teleks yazılar" olarak tanımlanıyor.

- Soruşturmanın geçmişi

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 2. Dairesi, 12 Mayıs'ta savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, ve Mehmet Yüzgeç'in meslekten ihracına karar vermişti.

Söz konusu eski savcılarla ilgili HSYK başmüfettişlerince hazırlanan soruşturma dosyası, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığına sunulmuştu.

Dosyayı inceleyen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner, şüphelilerin "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile "Cebir, şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçlarını işlediklerine dair kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin oluştuğunu, savcılarla ilgili "örgüt kurma" suçlamalarının yer aldığını belirterek, gereğinin yapılması için Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesinden bu kişilerin tutuklanma amacıyla yakalanmalarına karar verilmesini talep etmişti.

Talepleri ve delilleri değerlendiren mahkeme de eski savcılar Öz, Kara ve Yüzgeç ile ilgili tutuklanmaları amacıyla yakalama kararı çıkarılmasına oy birliğiyle karar vermiş ve dosyayla ilgili gizlilik kararı almıştı.

Çıkarılan yakalama kararı sonrasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne, Öz, Kara ve Yüzgeç'in bulunarak, Bakırköy Adliyesine sevk edilmeleri için yazı yazılmıştı.

Yapılan aramalar sonucunda Öz ve Kara'nın yurtdışına kaçtığı tespit edilmişti.

Yüzgeç'e ise henüz ulaşılamadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir