• DOLAR 32.383
  • EURO 35.031
  • ALTIN 2325.779
  • ...
Lübnan`da cumhurbaşkanı yine seçilemedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lübnan Parlamentosu'ndaki cumhurbaşkanlığı seçimi, yeterli çoğunluk sağlanamadığı için yine ertelendi.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, 13'üncü cumhurbaşkanını seçmek üzere gerçekleştirilen 27'inci oturuma sadece 34 milletvekilinin katıldığını, 128 sandalyeli mecliste toplantı yeter sayısı olan 86 kişiye ulaşılamadığını, bu nedenle oylamanın 2 Eylül'e ertelendiğini bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lübnan Güçleri Partisi Başkanı Semir Caca ile Ulusal Direniş Cephesi Milletvekili Henry Hilu hala resmi adayken, resmi olarak açıklanmayan Ulusal Özgürlük Hareketi lideri Mişel Avn'ın da güçlü bir aday olduğu belirtiliyor.

Mecliste Hizbullah ve ortakları ile muhalifleri 14 Mart Hareketi'nin sandalye sayılarının birbirine yakın olması ve özellikle Suriye'deki iç savaştan sonra daha da derinleşen "siyasi kutuplaşma" seçimi zorlaştırıyor.

Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın görev süresi, geçen yıl 25 Mayıs'ta dolmuştu. Parlamentoda seçilecek cumhurbaşkanının, ilk turda 128 sandalyeli meclisin üçte ikisinin, ikinci turda ise 65 milletvekilinin oyunu alması gerekiyor. Ancak gruplar arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle meclis uzun süredir yeni cumhurbaşkanını seçemiyor.

Lübnan`da 1943'te varılan milli mutabakata göre, "Maruni Hristiyan" olması gereken cumhurbaşkanı, meclis tarafından belirleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi için resmi adaylık başvurusu gerekmiyor. Meclis, adaylık başvurusunda bulunmayan bir kişiyi de seçebiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir