• DOLAR 32.468
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2478.936
  • ...

Gercüş’e bağlı Kırkat köyü çiftçileri, yeni sistem bağcılıkla üzüm veriminin katlandığını belirtti.

Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı Kırkat (Kırkatê) köyü çiftçilerinden Mehmet Selim Temiz, eski bağcılıkla 200-300 kilo verim alınırken yeni sistemle 2 ton verim alındığını belirtti.

Eskiden imkânlar olmadığından bağlarda üzümü yerde yetiştirdiklerini belirten Temiz, “Son dönemlerde elimize geçen imkanları değerlendirdik. 2011 yılında devletten yüzde 50 destek alarak 10 dönüm üzerinde bağcılıkta damlama ve telli terbiye sistemine geçtik. İmkânları ve suyu olanlar son sistem bağlardan kendilerine yapsın ve bu imkânları değerlendirsinler. Eski sistemde bir dönüm bağdan 200-300 kilo verim alırken şimdiki sistemde bir dönümden 2 ton üzüm verim alabiliyoruz. İleride verimin daha da artacağından umutluyuz. Batman iklimine göre üzüm fidanlarını Manisa’dan getirdim. Bağlarımıza gübre olarak güvercin dışkısını veriyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla ilaç kullanmayıp organik olmasına dikkat ediyoruz. Bölgede bu sisteme geçmek isteyen çiftçilerimize, aldığımız eğitim çerçevesinde bilgi verebiliriz.” dedi.

Aldığı bağcılık eğitimi ile kurduğu damlama ve telli terbiye sistemini anlatan Temiz, “Yeni sistem bağların eğitimi için Ziraat Odası ve Tarım İl Müdürlüğü aracılığıyla Manisa’da iki sene Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nde eğitim aldım. İki sene de Gaziantep’te Fıstık Araştırma Enstitüsü’nde fıstık eğitimini aldım. Manisa ve Gaziantep’ten sertifikalar aldım. Damlama sistemi için de Batman merkezde eğitim aldım. Damlama ve telli terbiye sistemini kurana kadar 2011 yılında 50 bin TL harcama yaptım. İki senedir kurduğum sistemden verim alıyorum. Yılda 10 bin TL verim alıyorum. İlerleyen zamanlarda verimin artacağından umutluyum.” ifadelerini kullandı.

Devletten beklentilerinin desteğin artırılması olduğunu vurgulayan Temiz, son olarak şunları söyledi: “Devletin vereceği desteklerle tüm tarım işlerimizi son sistemlere göre yapacağız, bu vesileyle verimlerimizi katlarız. Devletin bölgede vereceği desteklerden bazıları; güneş paneli ve suyun olmadığı yerlerde kuyu için sondaj imkanı vermesini bekliyoruz.” (M. Sait Çelik – İLKHA)