• DOLAR 32.377
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.71
  • ...
Diyarbakır`da iki ateş arasında kalan halk çaresiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Merkez Sur ilçesinde polis ile PKK arasında son zamanlarda gece saatlerinde başlayan çatışmalarda mermilerin hedefi olan halk, adeta isyan ederek mermilerin evlerinin duvarlarına isabet ettiğini belirterek gidecek başka yerleri olmadığı için çaresiz bir şekilde canlı kalkan gibi yaşadıklarını ifade etti.

Bir taraftan PKK yandaşlarının taş, molotof ve havai fişekleri ile polisin gaz ve bazen de silah kullandığı olayların arasında kalan mahalle sakinleri, olaylardan dolayı her gece ölüm korkusuyla yaşadıklarını dile getirdi.

İsmini vermekten çekinen birçok mahalle sakini ise, çocuklarını sokağa bırakmaya hatta ekmek almaya göndermeye korktuklarını belirterek, sokaklarda hendekler kazıldığını ve yüzü maskeli kişilerin yollarını kestiğini dile getirerek, artık bu şartlar altında yaşamak istemediklerini söyledi.

Olay çıkaran maskeli kişilerin yanı sıra bunlara müdahale eden polislerin kullandığı gaz bombaları ve silahlarından çıkan mermilerin de kendilerini mağdur ettiğini dile getiren mahalle sakinleri, olayların kendilerini mağdur etmeyecek şekilde sona erdirilmesini istedi.

Sur ilçesi Lalebey Mahalle sakinleri, yollarının kesildiğini, kendi sokaklarına giremediklerini ve evlerinden başlarını dahi çıkaramadıklarına dikkat çekerek gidecek hiçbir yerlerinin ve sığınacak kimselerinin kalmadığının altını çizdi.

“Yeter artık! Bu savaş nereye kadar… “

Polis ile PKK yandaşları arasında çıkan çatışmada maddi ve manevi zararlara uğradıklarını söyleyen fırın işletmecisi Zeki Çelik, devletin kendini aciz duruma düşürmemesi gerektiğini belirterek çocuklarıyla yaşadıkları semtte çok güçlü silahlar kullanılmasına sert tepki gösterdi.

Çocuklarıyla ikamet ettikleri mahallede silahlar kullanıldığına dikkat çeken Çelik, “Bizi savaşın arasında bırakıyorlar. Mermiler ne duvar bıraktı ne daraba bıraktı ne de cam bıraktı. Elektrik direklerini dahi parçalayıp geçiyor. Çocuklarımızın yaşadığı bir yerde böyle güçlü silahlar kullanması bizi tedirgin ediyor. Güzel yaşadığımız bu şehri ateş haline getirmesinler. Yeter artık! Bu savaş nereye kadar…” dedi.

“Televizyonum mermilerin etkisiyle yandı”

İşyerine mermi isabet eden bir esnaf ise, iş yerinde bulunan dolabın ve üzerindeki televizyonun, mermilerin hedefi olduğunu ifade ederek zararının büyük olduğunu dile getirdi.

İşyerinin duvarlarında ve malzemelerinde çok sayıda mermi izine rastlanan esnaf, televizyonunun aldığı darbelerle dolabın üzerinden düştüğünü ve bir kısmının yandığına dikkat çekerek, “Eğer elektrikler kesilmeseydi elektrik kablosundan çıkan ateş işyerimi küle çevirecekti. Ancak ateş güçlenmeden elektriğin kesilmesi, işyerimi yanmaktan kurtardı.” yaşadıklarını dile getirdi.

Mahalle muhtarı: Yolumu kesiyorlar

Olay yerinde incelemelerde bulunan Lalebey Mahalle Muhtarı Abdullah Çelik, mahalle sakinlerinin ne sabahlarının ne de akşamlarının olduğunu belirterek, mahalle muhtarı olmasına rağmen kendisinin dahi kendi sokaklarına giremediğinin altını çizdi.

Her yerden kendisine telefonlar geldiğini ve yardım istendiğini sözlerine ekleyen Çelik, “Bir o tarafa bir bu tarafa koşuyorum. Ancak yolumu kesiyorlar. Beni dinlemeyip müdahale ediyorlar. Artı geceleri uyuyamaz duruma geldim.” diyerek mağduriyetini dile getirdi.

“Canlı kalkan gibi evimize giriyoruz”

Mermilerin isabet ettiği evlerde keşif yapan mahalle muhtarı, mermilerin hedefi olan evde çocukların ve kadınların yaşadığını belirterek, ev ahalisinin mermilerden kurtulmak için bodrum kattaki banyoya sığındığını söyledi.

Evleri mermilerin hedefi olan ailenin yardımına gittiğini ve ailenin perişan bir halde olduğunu gördüğünü dile getiren Çelik, daha sonra yetkililere seslenerek, “Halkın yaşadığı mağduriyetten koltuk sahipleri sorumludur. Bu gürültüleri Diyarbakır Valisi de dinliyor. Emniyet müdürü de dinliyor. Kaymakam da dinliyor. Gelsinler bir gece burada sabahlasınlar. Her gün canlı kalkan gibi evimize giriyoruz. Kimse bize sahip çıkmıyor. Bu acıyı artık kaldıramıyoruz. Analarımız arayıp ‘Muhtar, camım kırılıyor. Muhtar, elektrik yok. Neredesin?` diyerek tepkilerini dile getiriyorlar. Sesimizi duyan yok mu” diyerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.

“Mermiler duvarları delip geçerken nasıl yaşayacağız”

Mahalle sakinlerinden Mekiye Yaşlı ise, mermilerin camlarını kırdığını, duvarlarını yıktığını belirterek, kiracı olduklarını ve bu zararları nasıl karşılayacağını kara kara düşündüğünü söyledi.

Kirasını dahi veremeyecek durumda olduğu için güvenli bir bölgeye gidemediğini vurgulayan Yaşlı, “Yukarı çıksak, biber gazından nefes alamıyoruz. Aşağı insek gülle isabet ediyor. Kısaca gidecek yerimiz yok. Tek umudumuz, savaşın durmasıdır.” şeklinde çektiği sıkıntıları anlattı.

Evden çıkmaktan korktukları için kendi evlerinde hapis olduklarına dikkat çeken mahalle sakinleri, “Artık evimizde dahi güvenli değiliz. Mermiler duvarları delip geçerken nasıl yaşayacağız. Şaşırdık kaldık. Ne yapacağız, kimden yardım isteyeceğiz. Onu da bilmiyoruz. Savaşın ortasında kaldık.” diyerek içine düştükleri durumu özetledi.

Yüzleri kapalı kişilerin sokaklarda hendekler kazdığını belirten çocuklar ise, “Bu yüzleri kapalı şahıslar hendekler kazıyordu. Polis ile çatışıyorlardı.” ifadelerini kaydettiler. (İLKHA)












































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir