• DOLAR 32.515
  • EURO 34.941
  • ALTIN 2437.413
  • ...
Türkiye ve ABD o konuda anlaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Suriye'de güvenli bölge kurulması konusunda Türkiye ve ABD'nin anlaştığını açıkladı ve "PYD ve DAEŞ bu bölgeye girerse hem Türkiye, hem de ABD tarafından vurulacak" dedi.  Başbakan Ahmet Davutoğlu'da uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge konusunda ABD ile çalışacaklarını belirtti ve Türk kara birliklerinin Suriye'ye girmesinin ihtimal dışı olmadığını söyledi.

Dışişleri Bakanlı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun açıklamasına göre, güvenli bölge 98 km uzunluğunda ve 45 km genişliğinde olacak. Sinirlioğlu, "PYD ve IŞİD bu bölgeye girerse hem Türkiye, hem de ABD tarafından vurulacak" dedi.

Sinirlioğlu, Türk kara birliklerinin söz konusu bölgede konuşup konuşlanmayacağı konusunda bilgi vermedi ancak Esed rejimiyle savaşan Özgür Suriye Ordusu unsurlarının bölgede olacağını söyledi.

Davutoğlu: Güvenli bölge için çalışacağız

Başbakan Ahmet Davutoğlu Türkiye'nin IŞİD ve Suriye Ordusu güçlerinden kaçan sivilleri korumak için uçuşa yasak bölge fikrini yeniden gündeme getireceğini söyledi. Davutoğlu Suriye'deki çatışmalardan kaçan insanlar için bir "güvenli bölge" oluşturulması için ABD'yle birlikte çalışacağını vurguladı.

Davutoğlu, Suriye'ye Türk askerinin gönderilmesi konusunda da "Tabii ki, eğer Türkiye'nin çıkarlarına, ülkemize yönelik bir tehdit olursa. Türkiye`ye kim saldırırsa, kuşkusuz ona karşı, Türkiye`ye saldıranları cezalandırmak için her türlü güce başvuracağız, bazen hava kuvvetlerine, bazen diğer kuvvetlere..." diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu Türk kara birliklerinin Suriye'de kullanılması ihtimalini dışlamazken, bunun yerine Suriyeli ılımlı muhalifleri güçlendirmeyi tercih ettiğini söyledi.
Davutoğlu, "Suriye'deki ılımlı güçler yeterince kuvvetli olursa, Türkiye dahil diğer ülkelerin kara askeri gönderme gereği olmaz" diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin çok sayıda mültecinin Avrupa'ya geçişini önlemek için Türkiye'nin yeterli önlem alıp almadığı sorusuna ise bunun Suriye'de dört yıldır devam eden çatışmaları durdurarak mülteci akınını yavaşlatması gereken uluslararası toplumun sorumluluğu olduğunu vurguladı.

Davutoğlu Suruç saldırısından sonraki gelişmeler ve PKK'yla çatışmalar konusunda "Türkiye'nin Kürtlerle savaşta olduğu" söylemini reddetti ve Türkiye'nin PKK'ya misillemede bulunduğunu belirtti..

Kaynak: BBC

Bu haberler de ilginizi çekebilir