• DOLAR 32.573
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2436.702
  • ...
İskilipli`nin Mezarının Taşındığı An
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Tek parti döneminde şapka inkılabına muhalefet ettiği gerekçesiyle idam edilen İskilipli Mehmet Atıf Hoca’nın mezarının, yıllar sonra Ankara’dan İskilip’e taşınmasına ilişkin görüntüler ortaya çıktı. DNA testinden sonra Atıf Hoca’nın kemiklerini toplayan eski vekil, belediye başkanıyla birlikte cenaze namazını kılıp dualar eşliğinde kemikleri İskilip’teki kabre gömmüş.

 1926 yılında ‘’Üç Aliler’’ olarak bilinen heyetin yönettiği İstiklal Mahkemesi kararıyla idamına karar verilen İskilipli Atıf Hoca, 4 Şubat 1926 tarihinde Ankara Ulucanlar’da kurulan idam sehpasında can verdi. Cenazesi ilk olarak Mamak kimsesizle’ mezarlığına defnedildi. Adnan Menderes’in başbakan olmasıyla kabri bulunarak 1954 yılında DP iktidarı döneminde Gülveren ile Çinçin arasındaki asri mezarlığa taşındı. Daha sonraki yıllarda mezarlığın o bölümü parka dönüşünce Atıf Hoca’nın kabri de kayboldu. Uzun yıllar kabrinin yeri ailesi tarafından dahi bilinemedi. Cebeci’deki Şafaktepe Parkı`na gelen sevenleri mezarın yerini dahi bilmeden dua etmek zorunda kaldı. Bu durum idam yıllarında mahkemede katip zabitliği yapan ve Atıf Hoca’nın yargılama ve idam hallerini yakından takip eden bir görevlinin vicdanını derinden yaraladı. Hayattayken Atıf Hoca’nın kabri konusunda harekete geçmekten çekinen katip zabiti, oğluna bir vasiyet bırakarak mezarın yeri konusunda ipuçları verdi. Vefat eden zabit katibinin oğluna bıraktığı vasiyet sonrası parka dönüşen yerde Atıf Hoca’nın mezarı bulundu. Atıf Hoca’nın kabrinin bulunması ve çıkartılması için merhumun yakınlarına Fazilet Partisi eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay yardımcı oldu. 2000 yılında bulunan mezarın İskilip’e taşınma sürece tam 8 yıl sürdü. Atıf Hoca`nın ailesinden geriye çok az kimse kaldığı için süreç uzadı.

Sılay, mezardan çıkartılan kemik örneklerini Atıf Hoca’nın yakınlarından alınan örneklerle birlikte DNA testi yaptırdı. DNA sonuçları kemiklerin Atıf Hoca’ya ait olduğunu doğrulayınca Atıf Hoca’nın cenazesinin memleketi Çorum’un İskilip ilçesine taşınmasına karar verildi. Mezarlık açıldığında daha önce tam üç kez yer değiştiren Atıf Hoca’nın cenazesinden geriye kalan kemiklerinin bir kısmının kayıp bir kısmının da parçalanmış olduğu görüldü. Eski vekil Sılay, dualar eşliğinde özenle çıkartılan kemikleri kendi özel aracıyla İskilip’e götürdü. Konudan haberdar edilen dönemin İskilip Belediye Başkanı Orhan Öztürk ile birlikte Sılay, 22 Nisan 2008 tarihinde ikindi namazı sonrasında cenazenin İskilip Gülbaba Mezarlığı’na defnini sağladı. Definde dualar okunda ve cenaze namazı da kılındı.

İSKİLİPLİ MEHMED ÂTIF HOCA’NIN HAYATI

Babası Akkoyunlu aşîretinin İmamoğulları ailesinden gelen Mehmed Ali Ağa, annesi Mekke`den göç etmiş, Ben-î Hattab aşîretinden Nazlı Hanım. Altı aylıkken öksüz kalan Mehmed Âtıf, dedesi Hasan Kethüdâ`nın himayesinde yetişti. Köy hocasından başladığı tahsiline 1891`de îtibâren iki sene İskilip’te devam etti. 1893 Nisan ayında medrese eğitimine devam etti. 1902’de medresedeki öğrenimini bitiren Atıf Hoca, ertesi sene Fatih Camiinde ders vermeye başladı. Bu sıralarda Dâr-ül Fünûn`un İlâhiyat Fakültesi`ne girdi ve 1905’te buradan mezun olarak Kabataş Lisesi Arapça öğretmenliğine başladı. Şapka inkılabına muhalefet ettiği gerekçesiyle dönemin Üç Aliler olarak bilinen mahkeme heyetinin başında olduğu İstiklal Mahkemesi’nde 26 Ocak 1926 Salı günü Ankara’da yargılandı. Savcı, İskilipli Atif Hoca için 3 yıl hapis cezası istedi. Mahkeme, müdafaa için bir gün sonraya bırakıldı. Mahkemeye savunma vermeyen Atıf Hoca bir süre sonra Ankara Ulucanlar`da idam edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir