• DOLAR 32.603
  • EURO 34.817
  • ALTIN 2493.706
  • ...
Mısır Halkı Bugün Sandık Başında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
MISIR - Halk ayaklanmasıyla Hüsnü Mübarek`i deviren Mısırlılar bugün kurucu meclis üyelerini belirlemek için sandık başına gidiyor. Seçimler, birer ay arayla üç farklı bölgede yapılacak. Bugün başlayan seçimler başkent Kahire`nin de aralarında bulunduğu bölgede yapılıyor. Saat 07.00`da başlayan oy verme işlemi yarın akşam sona eriyor.

Seçimlerde 508 kişilik Kurucu Meclis`in 498 üyesi belirlenecek. 10 üye ise Yüksek Askeri Konsey atayacak. Belirlenecek Kurucu Meclis`in ilk işi ise yeni anayasayı yaparak referanduma sunmak olacak. Anayasanın kabul edilmesinin ardından meclis kendini feshedecek ve yeni seçimler yapılacak.

Seçimler nedeniyle başkent Kahire ve çevresindeki bölgelerde kamu kurum ve kuruluşları ile fabrikalar ve işyerleri tatil edildi.

Yaklaşık 50 partinin girdiği seçimlerde,6 bin kadar aday parlamentoya girebilmek için yarışacak. Seçimlere girecek 50 partiden 14`ü İslami eksenli, 9`u Mübarek`in feshedilen partisi NDP`ye yakın, 2`si Arap Milliyetçisi, 4`ü sosyalist ve komünist, 6`sı merkez sol, 9`u merkez ve 6`sı da liberal görüşlü.

Seçimlerde gözler birinci gelmesi beklenen Müslüman Kardeşlerin Partisi olan Hürriyet ve Adalet Partisi`nin liderliğindeki demokrasi blokunda olacak.

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçimleri ise Haziran ayında yapılacak.

İLKHA
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir