• DOLAR 32.567
  • EURO 34.812
  • ALTIN 2491.533
  • ...
Mesanesinden patates büyüklüğünde taş çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Geçen hafta bel ağrısı şikâyeti ile Kızıltepe Devlet Hastanesine başvuran Zübeyir Akgül`ün mesanesinde (idrar torbasında), yapılan tetkiklerde bir patates büyüklüğünde, 10 santim uzunluğunda 340 gram ağırlığında taş tespit edildi.

Bel ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuran Zübeyir Akgül`ün mesanesindeki taş, Kızıltepe Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Dr. Emre Salabaş tarafından yapılan başarılı bir ameliyatla çıkarıldı. Hastanın mesanesinden çıkan taşı görenler hayretler içerisinde kaldı. Ameliyattan sonra ağrılarının geçtiği belirtilen Akgül`ün böbreğinde 4 santim büyüklüğünde 4 taş daha bulunduğu ifade ediliyor.

Ameliyatı gerçekleştiren Üroloji Uzmanı Emre Salabaş, meslek hayatında ilk defa bir hastanın mesanesinde (idrar torbasında) böyle büyük bir taşla karşılaştığını ve şimdiye kadar bu büyüklükte bir taşın hastalarda bulunduğunu duymadığını söyledi.

Garsonluk yapan evli ve 5 çocuk babası Zübeyir Akgül (37), idrarla ilgili bir şikâyetinin olmadığını, bel ağrısı için hastaneye başvurduğunu dile getirerek, yapılan tetkiklerde mesanesinde 10 santim uzunluğunda bir taşın olduğunu öğrendiğini söyledi.

“Meslek hayatımda mesanede böyle büyük bir taşa rastlamadım”

Konuyla ilgili gazetecilere bir açıklama yapan üroloji Dr. Emre Salabaş, “Hastamızın mesanesinde taş vardı. Geçen Çarşamba günü açık ameliyatla aldık. Mesanesinde yaklaşık 10 santimlik taş vardı 4 santimlik kadar olan taşları mekanik taş kırma cihazımızla kapalı yöntemle yapabiliyoruz. 4 santimden sonra taş çok büyük olduğu için açık ameliyat etmek gerekiyor. Her hangi bir sıkıntısı olmadan zaten ameliyattan sonra birinci günden itibaren ağrıları geçmiştir. Mesaneyi açıp içinden taşı aldık. Bu ameliyatın ilginç tarafı bu hastanede bugüne kadar çıkartılmış en büyük taş olmasıdır. Bu yörede taş çok fazla olmasına rağmen insanlarda taş çok olmasına rağmen bugüne kadar bu kadar büyük bir taşa rastlanılmamış.  Mesanede 10 santimlik taş en azından bu çevredeki meslektaşlarımla konuştuğumda daha önce görmedikleri bir taş. Türkiye genelinde ben kendi tecrübemle rastlamadım.” dedi.

“Hastanın sağlık durumu çok iyi”

Hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu herhangi bir kanama riskine karşı gözetim altında tutulduğunu söyleyen Salabaş, “Ameliyatı yaklaşık bir buçuk saatte yaptık. Anestezi süresiyle beraber zaten ufak yaklaşık bir 8-10 santimlik bir insizyon bir kesi yaptıktan sonra taşı çıkarttık. Mesaneyi kapattıktan sonra bir sonda koyduk. Sonda koymamızın sebebi de mesanenin iyileşmesi için mesaneye zaman vermektir. Hastanın şu an bir sıkıntısı yok. Ameliyattan sonra birinci günde ağrıları kesildi. Her hangi bir ateş veya komplikasyon gelişmedi.  Şu an sondanın çıkmasını bekliyoruz. Evde de bekleyebilirdi ama biz hastanemizin olanaklarından faydalansın diye burada bekletiyoruz. Çok büyük taşlarda mesanede ciddi hemotom kanama gibi riskler olabiliyor, bunlar çok düşük ihtimalle olabilecek tecrübesiz ellerde sıkıntı çıkabilecek şeyler, bizde herhangi bir şey gelişmedi.” diye konuştu.

Bel ağrısı için gittim böbrek ve mesanede taş çıktı”

Hasta Zübeyir Akgöl ise, “Şimdiye kadar bir rahatsızlık vermemişti. Bel ağrım için doktora gittim böbrek taşı ve mesane taşı çıktı. Bu da bize aracı oldu belki zarar vermeden kurtulduk. Şu anda iyiyim rahatladım. Doktoruma da teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi Kardiyoloji Doktoru Fethullah Kayan da “Daha önce uzun süreli ve şiddetli bel ağrıları olan bir hastamızın başka yerde polikliniklere başvurarak şifa araması ancak uzun süre kullandığı ilaçlara rağmen ağrılarının geçmemesi üzerine hastanemize başvurmuştu. Hastanemizde yapılan ileri tetkiklerin hastanın idrar torbasında büyük bir taşın tespit edilmesi itibarı ile üroloji uzmanımız Dr. Emre Bey tarafından başarılı bir şekilde yapılan operasyon ile taşı çıkardı. Hastamızın genel durumu hayati parametreleri oldukça iyi durumdadır. Hastamızın şikayeti şu an için yok. Hastamızda tekrardan böyle bir taşın oluşmaması için ilgili branş uzmanımız Dr. Emre Bey ilgili önerilerde ve gerekli ilaç tedavisinde bulunmuştur. İnşallah daha öncesinde böylesine büyük ameliyatların yapılmadığı hastanemizde daha ileriki zamanlarda daha güzel ve daha başarılı ameliyatların yapılmasını temenni ediyoruz.” dedi.  (Mehmet Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir