• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.905
  • ...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici fiyatları bazında Temmuz ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 40,5 ile limonda gerçekleşti. Fiyatların bu kadar yükselmesi haliyle tüketicinin de cebini yakıyor.

Diyarbakır Sebze Halinde limonun kilosu 4 lirayken, Pazar tezgâhlarında ise kilosu 7 liraya kadar yükseliyor. Limonda yaşanan pahalılık hakkında açıklamalarda bulunan Diyarbakır Sebze Hali esnafı ile pazarcı esnafı, fiyatlarının yükselmesinde mahsulün bozulduğuna dikkat çekti.

Limon hasadının sonbahar mevsiminde olduğunu belirten sebze hali esnaflarından Davut Buğahan,  “Limon kış aylarında Nevşehir`deki mağaralara stoklanır. Bu yıl hava şartlarından olsa gerek, birçoğu bozuk çıktı. Limon neredeyse yarı yarıya fire verince fiyatlar da yükseldi. Şu an limon fiyatları hal pazarında 4 lira 50 kuruş, pazarda ise 7 lira civarındadır.” dedi.

Limon satıcısı Mehmet Tokay ise limonun kasasını 90 TL`den aldıklarını belirterek, pazarda kilosunu 7 liradan satışa sunduklarını ifade etti.

Artan limon fiyatları limonata satıcılarını da etkiledi

Yükselen limon fiyatlarından dolayı günlük kâr oranının yüzde 50 düştüğünü söyleyen limonata satıcısı Veysi Öz ise “Daha önce bir kasa limonu 30 liraya alıyorduk ama şuan 80-85 liraya satın alıyoruz.  Limon fiyatlarının artması işlerimizi kötü yönde etkiledi. Hatta işlerimizi yarı yarıya düşürdü diyebilirim. Daha önce yevmiyemiz çıkıyordu ama şu an yevmiyemizi çok zor çıkarıyoruz.  Limonun kilosu daha önce 3 lirayken, şimdi 8 lira gibi bir fiyatı buluyor.” diyerek, limondaki pahalılığın kendilerini de etkilediğini söyledi.  (Mustafa Kaynak / M.Hüseyin Temel – İLKHA)