• DOLAR 32.379
  • EURO 35.022
  • ALTIN 2326.145
  • ...
Almanya`nın Ortadoğuya silah satışı rekor kırdı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki karışılıklar ile IŞİD'le mücadele en çok Berlin yönetiminin işine yaradı. Almanya'nın 2015 yılının ilk yarısında yapılan silah ihracatı, 2014'te yapılan toplam silah ihracatına yaklaştı. Alman Der Spiegel dergisi, Sol Parti Milletvekili Jan van Aken'in soru önergesine verilen cevaba değinerek, ülkenin Ocak-Haziran 2015 tarihinde toplam 6,35 milyar euroluk silah ihracatında bulunduğu belirtildi. Almanya, 2014 yılında toplam 6,5 milyar euro değerinde silah ihracatında bulunmuştu.

'SINIRLAMA' DEĞİL PATLAMA

Milletvekili Aken, silah satışları için, “Bu rakamlar çarpıcı ve özellikle Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel için çok utanç verici” diyerek, Gabriel'in göreve gelmeden önce silah ihracatlarını belirgin şekilde sınırlandıracağı yönündeki sözlerini de hatırlattı. Özellikle Arap ülkelerine ve Kuzey Afrika'ya yapılan silah ihracatında artış yaşandığı belirtilen haberde, 2014 yılında bu bölgelere yapılan silah ihracatı 219 milyon euro iken, bu yılın ilk yarısında rakamın 587 milyon euroya yükseldiğine dikkat çekildi. Almanya'nın, Kuveyt'e 12 tank, İngiltere'ye 4 tanker uçağı ve İsrail'e bir “Dolphin” tipi denizaltı gemisi satışlarını onayladığı belirtildi.

RİYAD'A BÜYÜK DESTEK

Almanya ayrıca, Bahreyn ve Mısır'ın yanı sıra Yemen'de Husilere karşı koalisyon güçlerinin başını çeken Suudi Arabistan'ın da önemli silah tedarikçilerinden. Almanya, şubat ayında Suudi Arabistan'a 110 milyon euroluk silah satışını onaylamıştı. Böylece 2014 ekim ayından bu yana Suudi Arabistan'a 320 milyon euroluk satış gerçekleştiği belirtilmişti. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü raporuna göre Almanya; ABD, Rusya ve Çin'in ardından dünyada en çok silah ihracatı yapan dördüncü ülke.

Bir ayağı Kuzey Irak'ta

Dev silah üreticisi Almanya, özellikle Suriye ve Irak'taki IŞİD tehdidi sonrası “terör” pastasından önemli bir payı almaya çalışıyor. Kuzey Irak'ta peşmerge güçlerine eğitim vermek için Bavyera'daki kamp çalışmalarının ardından bölgeye askerlerini de yollayan Berlin yönetimi, silah ve mühimmat desteğini artırarak sürdürüyor. Kuzey Irak'ta kurulan eğitim kamplarında IŞİD'e karşı peşmerge güçlerine ders veren Almanya, aynı amaçla Ezidileri de eğitmeye başlamıştı. Almanya-Kuzey Irak trafiğinin hızlanmasında, bölgeye sıkça ziyaretlerde bulunan Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen'in de önemli etkisi bulunuyor.

Kaynak: Yeni Şafak

Bu haberler de ilginizi çekebilir