• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
Minik Nahide, annesinin böbrekleri ile hayata tutundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğuştan böbrek hastası olan minik Nahide, havale geçirene kadar verici olabileceğini bilmeyen annesi Emine Kaçmaz’dan nakledilen böbrekle hayata tutundu.

Kahramanmaraş’ta yaşayan Kaçmaz ailesinin minik kızları Nahide, 3 yıl önce böbrek hastası olarak dünyaya geldi. Nahide’nin doğduğunda hastalığını öğrendikleri belirten anne Emine Kaçmaz, “Daha önce de ikiz çocuğumuz olacaktı ama 4 buçuk aylıkken düşük yaptım. Düşükten 3 ay sonra yeniden hamile olduğumu öğrendik. Ancak yapılan taramalar sonucunda kızımızda bir rahatsızlık daha doğmadan tespit edilmişti. Rahatsızlığının ne olduğunu ise bilmiyorduk. Kızım doğduktan sonra albümin düşüklüğü nedeniyle 13 gün yeni doğan ünitesinde kuvözde kaldı. Daha sonra da böbrek hastası olduğunu öğrendik” dedi.

“10 kiloya ulaşırsa nakil olabilecekti”

Kızları Nahide’ye evde diyaliz tedavisi yaptıklarını belirten anne Kaçmaz, “Böbrek nakli olması için kızımızın belli bir kiloya gelmesi gerekiyordu. Doktorlar bir yıl içerisinde 10 kilo alabilirse nakil olup kurtulabileceğini söylüyorlardı. Bunu duyunca çok rahatladık. Kızım 2 yaşındayken 10 kiloya ulaştı. Ancak her şey kilo almakla çözülmüyordu. Böbrek vericisi bulmak zorundaydık. Bu zorlu süreçte ne yazık ki bulamadık. Kızım 13 kiloya ulaşmıştı. Ama geçirdiği havale hayatımızdaki her şeyi değiştirdi” şeklinde konuştu.

Geçirdiği havale nedeniyle kızı Nahide’nin 10 gün kendine gelemediğini ifade eden anne Kaçmaz, “Beyninde diyalizden dolayı ödemler oluşmuştu. Ama tek çaremiz diyalizdi. Çocuk çok yıprandı. Verici bulamadığımız için hala bekliyorduk. Sonra kendimi düşündüm. ‘Kızıma böbreğimi ben vereyim’ dedim. Aklımıza bile gelmemişti. Hastalık söz konusuysa; insanın aklına hiçbir şey gelmiyor. Birilerinin aydınlatması gerekiyor. Çünkü benim kanım A RH negatifti. Çocuğumuzun kanı ise A RH pozitif” diyerek nakil hakkında daha önceden fazla bir bilgileri olmadığını söyledi.

“Nakil konusunda insanlarda ölürüz, yarım kalırız korkusu var”

Yaklaşık bir yıl süren verici arayışının ardından eşinin böbreğinin uyumlu olmasının kendilerini çok mutlu ettiğini belirten 30 yaşındaki baba Yunus Kaçmaz, “8 yıldır evliyim ama 4 yıl sonra çocuk sahibi olabildik. Nahide, geç gelen bir bebek. Annesinin böbreği tutmasaydı, ben çapraz nakil için başvuracaktım. Organ bağışı konusunda toplumsal bir baskı var. Ölürüz, yarım kalırız korkusu var insanlarda. Ama eşim şu an gayet sağlıklı” ifadelerini kullandı.

Nakil operasyonunu ekibiyle gerçekleştiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, “Günümüzde hala çok basit bilgilerin eksikliği hastalarımız için zaman kaybına neden oluyor. Böbrek naklinde ‘RH’ faktörünün bir önemi yoktur, pozitif-negatif fark etmez. Nahide'nin ailesi de önceden bilgilendirilseydi, hastamız bu kadar uzun süre diyalize girmek zorunda kalmayacaktı” diye konuştu.

“Her çocuk bu kadar şanslı olmuyor”

Nahide’nin çok şanslı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirbaş şöyle devam etti: “Nahide, diyaliz süresi uzamasına rağmen vücudunda kalıcı bir sakatlık meydana gelmeden nakil olabildi. Maalesef bize gelen her çocuk, bu kadar şanslı olmuyor. Bazen dönüşümü olmayan hasarlar meydana gelebiliyor. Organ naklinde ilk kural organ yetmezliği tanısı konulan her hastanın mutlaka bir organ nakli merkezine başvurması ve öncelikle hastanın yaşına bakmadan nakil olasılıklarının değerlendirilmesidir.”   (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir