• DOLAR 32.56
  • EURO 34.855
  • ALTIN 2433.258
  • ...
Gaziantep`te boz fıstık hasadına başlandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te ‘Yeşil altın` olarak nitelendirilen baklava başta olmak üzere çikolata ve birçok tatlı türü ürünlerde kullanılan Antep fıstığında boz fıstık hasadına başlayan çiftçiler bu yıl rekolteden memnun olduklarını ancak fiyatlardan memnun olmadıklarını belirttiler.

Ağustos ayının başlarında baklava yapımında kullanılan ve boz fıstık olarak bilinen ürünün hasadına başlayan çiftçiler, havaların sıcak olmasından dolayı hasat dönemine geçen yıllara oranla bu yıl erken başladıklarını ve Eylül ayının başında da kırmızı kabuklu fıstığı toplamaya başlayacaklarını söyledi.

Sabahın erken saatlerinde tarlalara giderek fıstık toplayan çiftçiler, akşam saatlerine kadar bin bir zahmetle yetiştirdikleri fıstıkları topluyor. Sıcak hava çalışmayı zorlaştırsa da, işin imece usulüyle yapılması çiftçiyi rahatlatıyor.

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Neşet Uçar, bu yıl Antep fıstığında yüksek bir rekolte beklediklerini belirterek, hasat döneminin Eylül ayının sonlarına kadar devam edeceğini söyledi.

Yaklaşık bir haftadır fıstık toplamaya başladıklarını belirten fıstık üreticilerinden Mehmet Ali Doğan da, Antep fıstığının gelişmişi ve en iyi hasat veren ağacın 50-60 yılı bulduğunu ifade ederek, “Şuan toplamaya başladığımız baklavada kullanılan boz fıstıktır. Baklavacılar için bizler boz fıstıkları toplayıp iç olarak hazırlıyoruz. Asıl kırmızı ben fıstıklarımızı Eylül ayının başında toplarız.” ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinden akşam saatlerine kadar fıstıkları topladıktan sonra satmaya götürdüklerini belirten Doğan, “Tarlalarda topladığımız fıstıkları yapraklarından ayıkladıktan sonra fıstık deliplerine götürür orada kabukları soyulur. Daha sonra kırım makinelerinde kırılıp iç yapılır. Daha sonra iç halinde satışa sunulur.” dedi.

Bu sene fıstık rekoltesinin iyi olduğunu ancak fiyatların harcamalarını karşılamadığını dile getiren Doğan, “Fıstık şuanda bu boz hali ile 7 ve 8 lira arasında satılıyor. Fakat boz fıstık işlem gördükten ve iç haline getirildikten sonra fiyatı 65 ile 70 lira arasında satılmaktadır. Şuanda boz olarak sattığımız fıstık fiyatları bizi kurtarmıyor. Bizler çiftçiler olarak bu kadar emek veriyoruz. Bu fiyatlar harcamalarımızı bile çıkarmıyor. Çünkü tarla sürmesi, işlemesi, ilaçlanması ve aşılaması derken karımız zararımızı karşılamıyor.” şeklinde konuştu.

Her ağaçtan ortalama olarak 25 kilo fıstık topladıklarını ifade eden Doğan, son olarak fıstık hasadının Ağustos ayı içerisinde tamamlanacağını söyledi.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir