• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Ortaokulda kurs olmayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anayasa Mahkemesi'nin dershaneleri düzenleyen kanunu iptalinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği hazırlandı ve dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre dershaneler bundan sonra kurs olarak devam edecek. Ancak kurslar sadece lise öğrencileri için olacak. TEOG'a hazırlanan ortaokul öğrencileri kursa gidemeyecek. Peki yeni düzenlemeye göre ilkokul 1. sınıf öğrencisinin eğitim hayatı bundan sonra nasıl olacak?

Pazar günleri tatil

İlköğretim öğrencileri TEOG sınavlarına hazırlanmak için okullarda açılacak olan takviye kurslarına katılacak. Takviye kursları okuldan sonra ve cumartesi günleri ücretsiz olarak verilecek. Takviye kurslar okul öğretmenleri tarafından öğrencilerin eksik kaldığı derslerden verilecek ve haftada 8 saat olacak. Pazar günleri ise kurs olmayacak. MEB, ilköğretimde öğrencilerin okul dışında bir kurumdan eğitim almasına olumlu bakmıyor. MEB ayrıca öğrencilerin yoğun tempoda haftanın 7 günü eğitim almasını da istemiyor. Bundan dolayı bu yıldan itibaren pazar günleri kurs olmayacak. Bu öğrenciler okul dışında eğitim almak isterse ilk seçenekleri kısıtlı eğitim verebilen etüt merkezleri.

Etüt merkezleri

Etüt merkezinde verilen eğitim öğrencileri bir üst eğitim kurumuna hazırlamaktan ziyade devam edilen eğitim yılına yönelik. Bu merkezlerde öğrenciler gün içerisinde okulda gördükleri derslere çalışıp ödevlerini yapıyor. Öğrenciler bu çalışmalarını etüt öğretmenleri gözetiminde yaparken öğretmenler müfredata yönelik takviye eğitimler veriyor. Öğrenci zorlandığı veya anlamadığı konularda etüt öğretmeninden destek alıyor.

ÖZDEBİR (Özel Dershaneler Birliği) Başkanı Faruk Köprülü, yapılan ilk düzenleme ile dershane kavramının ortadan kalktığını ancak Anayasa Mahkemesi'nden sonra ortaokullara da yeni düzenleme getirildiğini söyledi: "İptalden önce ortaokullarda da liselerde olduğu gibi kurs ya da dershane yoktu. Ancak yeni yönetmeliğe göre artık liselerde kurs var. Ortaokullara ise etüd merkezi yenliği getirilmiş durumda. Çünkü eski düzenlemede etüd merkezilerinde 12 yaş sınırı vardı. Şimdi bu sınır kaldırılmış durumda. Böylelikle ortaokul öğrencileri etüd merkezlerinin kapısı açıldı."

Lise öğrencisi ne yapacak?

TEOG sınavlarını atlatıp liseye yerleşen bir öğrencinin ise üniversite sınavlarına hazırlanmak için farklı seçenekleri bulunuyor. Devlet lisesinde okuyan bir öğrenci dershanelerden dönüşen özel eğitim kurslarına gidebilecek. Bu kurslarda ise MEB tarafından belirlenen 8 ders bilimi grubundan en fazla 3 tanesinden eğitim verilebilecek. Bunun yanında liseliler kendi okullarında bununa ücretsiz takviye kurslarına veya Halk Eğitim Merkezleri'nde verilen kurslara gidebilecek. Temel liselerde okuyan öğrenciler ise tüm bunların yanında kendi okullarında açılacak olan ücretli takviye kurslarına gidebilecek.

Öğrenci tıp okumak istiyorsa

Tıp okumak isteyen bir öğrenci MF-3 puan türüne yönelik hazırlanacağı için Türk dili ve edebiyatı, biyoloji, fizik, kimya ve matematik bilim gruplarından sadece 3 tanesini seçebilecek. Öğrenci bu gruplardan fizik, kimya ve biyolojiyi seçip bir kursa kayıt yaptırıp kendini hala yetersiz hissediyorsa farklı bir binada olmak şartıyla geriye kalan Tür dili ve edebiyatı ile matematik bilim grubu için farklı bir kursa kayıt yaptırabilir. Ya da okulundaki takviye kurslarından bu derslerdeki eksiğini kapacak. MEB'in buradaki amacı ise bir öğrencinin tek bir kurumda bütün derslerin eğitimini almaması. Bu kurslar haftada en fazla 8 saat olacak. Öğrenci ders ve saat dağılımını istediği gibi yapacak. Örneğin, fizik (2), biyoloji(3), kimya(3) gibi. Bu kurslara kayıt olan öğrencileri MEB online olarak izleyecek. Kurslar sene içerisinde en az 18 hafta en fazla 36 hafta hizmet verebilecek.

Ruhsat zorlaştı

Yönetmeliğe göre kurs yada temel eğitim okulu ruhsatı almak için başvuruda bulunulduğunda, bakanlık tarafından maarf müfettişi görevlendirilecek. Müfettiş 15 gün içinde raporunu hazırlayacak. Bu raporun yanında kurumun Valilik makamından sakınca yok raponu da alması gerekiyor. Bu iki rapor ile ruhsat alınıyor. Eğer bir kurum hakkında soruşturma varsa, valilik tarafından sakınca yok belgesi verilmiyor. Soruşturma sonunda 'sürekli kapama' cezası alan kurumun yönetici ve ortakları 5 yıl boyunca eğitim sektöründe çalışamıyor. Denetlemelerde eksiklikleri çıkan kurumlar verilen sürede eksiklerini tamamlamazsa kapama işlemi uygulanıyor.

Bina sınırlaması

Yönetmelikte dikkat çeken başka bir konu ise eğitimin verileceği binanın durumu. Özel eğitim kurumları yeni yönetmeliğe göre bir binanın bir bölümünde eğitim veremeyecek. Ruhsat alabilmesi için binanın tamamının kendi uhdesinde olması ve ayrıca binanın bağımsız bir girişinin bulunması gerekiyor. Temel Lise'lerde ise bu zorunluluk yok ancak Temel Lise'lerin de 2019 yılına kadar bahçeli kendi müstakil binaya geçme zorunluluğu bulunuyor.

Mezun öğrenciler ne yapacak?

Liseyi bitirdiğinde bir Yüksek Öğretim Kurumuna kayıt yaptıramamış olan ve tekrar üniversiteye hazırlanan öğrencinin 3 seçenek bulunuyor. Temel liselerin açacağı ücretli mezunlara yönelik kurslar, özel eğitim kurumlarının mezunlara özel binalarında açacağı kurslar ve Halk Eğitim Merkezleri tarafından verilen ücretsiz kurslar.

1. Aşama: Ortaokul öğrencileri devlet okullarında eğitim alıyorsa önünde iki seçenek var ya okulun kendi takviye kurslarına gidecek ya da etüt merkezlerine gidecek.

2. Aşama: Aynı öğrenci lisede ise eğer devlet okulunda ise özel öğretim kurslarına veya okulun takviye kurslarına gidebilecek. Öğrenci temel lisede okuyorsa temel lisenin açtığı kursa gidebilecek.

3. Aşama: Mezun öğrenciler ise Temel liselerin açtığı mezunlara yönelik kurslara, özel öğretim kurslarının mezun programlarına ve halk eğitime gidebilecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir