• DOLAR 32.573
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2425.742
  • ...
"Bağımlılığın her türlüsü toplum sağlığı ve geleceğimiz için bir risktir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye genelinde sigara, alkol, uyuşturucu ve benzeri maddelere bağımlılık oranları artarken bu maddeleri kullananların yaşı ise ilkokul seviyelerine kadar düştü. Batman ve ülke genelinde uyuşturucu madde kullanımının yüksek olduğunu söyleyen Yeşilay Cemiyeti Batman Şube Başkan Yardımcısı Aydın Tapkan, ebeveynleri çocuklarına sahip çıkmaları konusunda uyardı.

İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan Yeşilay Cemiyeti Batman Şube Başkan Yardımcısı Aydın Tapkan, Yeşilay Cemiyetinin 1920 yılında Hilali Ahdar adıyla kurulduğunu hatırlatarak; sigara, içki, illegal zararlı ilaç kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı, internet bağımlılığı gibi her türlü bağımlılıkla mücadele ettiğini belirtti.

Bağımlılığın bir anlamda kölelik olduğunu söyleyen Tapkan, “Bağımlı insan kendi iradesini kullanamamakta, kendisine ve çevresine hatta sevdiklerine zarar verebilmektedir. Özellikle uyuşturucu madde ticareti yapan tacirlerin sömürülen bireyi haline gelmektedirler. Yeşilay olarak amacımız bağımlılık oluşmadan önce önleyici, toplumu bilinçlendirici çalışmalar yapmaktır. Bağımlılığın her türlüsü toplum sağlığı ve geleceğimiz için bir risktir. Bu anlamda başta anne-babalar olmak üzere yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşlarına ve her kesime büyük görev düşmektedir.” dedi.  

Uyuşturucunun özelikle son yıllarda gerek bölgemizde gerek Türkiye’de yaygınlaşmanın en önemli sebebinin insanların inançlarından, gelenek ve göreneklerinden uzaklaşması olduğunu kaydeden Tapkan, “Diğer bir sebebi de toplumun yozlaşmasından kaynaklanıyor. Son yıllarda da bilindiği üzere bonzai hem bölgemizde hem de ülke genelinde önemli bir artış göstermiştir. İlkokul çağına kadar inmiş olan bir madde olması kolay bir şekilde bağımlılık sağlaması tüm toplumu tehdit etmektedir. Gençler çok rahat bir şekilde elde edebildiği halde, bağımlılığı tedavi etme konusunda çok büyük sıkıntılar yaşanmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Yeşilay Cemiyeti olarak amaçlarının bütün haramlarla mücadele etmek olduğunu vurgulayan Tapkan şunları söyledi: “Özellikle uyuşturucu, alkol, sigara ve teknolojik bağımlılık olan internet gibi insanlara rahatsızlık veren bütün zararlı maddelerle mücadele etmek için çaba göstermekteyiz. Bu anlamda gerek okullarda seminerler vermek ve gerekse de çeşitli broşürler dağıtarak halkımızı bilinçlendirmekteyiz.”

Uyuşturucunun toplumumuzda yaygınlaşmaması ve önüne geçebilmek için anne-babalar, yerel yöneticiler ve STK temsilcilerinin hep beraber hareket etmeleri gerektiğini söyleyen Tapkan, “Sosyal aktivitelere önem gösterilmesi parkların, okul önleri, internet kafe ve oyun salonları daha fazla denetlenmelidir. Çünkü bu tür yerler genellikle uyuşturucu tacirlerinin rahat kullanabildikleri ortamlardır. Bu anlamda bütün insanlara büyük görev düşmektedir.” şeklinde konuştu.    (M. Sait Çelik – İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir