• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Bilge Kral` kabri başında anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SARAYBOSNABosna Hersek'e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi nedeniyle "Bilge Kral" olarak anılan İzzetbegoviç'in mezarı başındaki törene, Aliya'nın oğlu ve Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, kendisinin kurduğu ülkedeki Boşnakları temsil eden en büyük parti konumundaki Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) çok sayıda üyesi, Bosna Hersek Ordusu mensupları, savaş dönemi komutanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende önce Bosna Savaşı'nda şehit düşenler anıtına, ardından da Aliya İzzetbegoviç'in mezarına çelenk koyulup dua edildi.

Bakir İzzetbegoviç, törende yaptığı konuşmada, babasının dava arkadaşlarıyla birlikte Bosna Hersek devleti ve ordusunu kurduklarını belirterek, merhum Aliya İzzetbegoviç'in ileri görüşlülüğü ve bilgeliğinin o dönem nesline liderlik ettiğini ifade etti.

Babasının her zaman iyi bir dinleyici olduğunu vurgulayan İzzetbegoviç, "Babam, hapiste olduğu dönemde insanları söylemleriyle tanımayı öğrendi. Bosna'da savaş başladığı ve kuşatıldığımız zaman elimizde hiçbir şey yoktu. Haftalar geçtikçe silinmesi beklenen ülke, savaşmaya başladı. İşte tam burada babamın dinleyici olma faktörü ve söylemleri iyi değerlendirme öngörüsü büyük rol oynamaktadır" dedi.

Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats şehrinde 8 ağustos 1925'te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, II. Dünya Savaşı boyunca faşist ve çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın kurucusu oldu.

Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı. "Bilge Kral", Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı'nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990'da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi'ni (SDA) kurdu.

Bosna'da 1992-1995 yılları arasında yaşanan kanlı savaş sırasında ise Boşnaklara liderlik yaptı. Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna Hersek'in siyasi sınırlarını korudu.

Bosna Hersek'teki savaşı bitiren Dayton Anlaşması'nın mimarı Amerikalı diplomat Richard Holbrooke'un "Aliya İzzetbegoviç olmasaydı, Bosna Hersek de olmazdı" sözleri ile tüm dünya Aliya İzzetbegoviç'in önderliğine şahitlik etti. Bilge Kral, 19 Ekim 2003 tarihindeki vefatının ardından Saraybosna'da bulunan Kovaçi Şehit Mezarlığı'na defnedildi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir