• DOLAR 32.415
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2325.214
  • ...
"Günde mutlaka 2 litre su tüketilmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vücudumuzun yaklaşık yüzde 60`ını oluşturan suyun, yaşamın sürdürülebilmesi için en temel ihtiyaç olduğunu ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök Şenses, “En önemli görevi vücudun ısı dengesini sağlamak olan suyun gerekli miktarda alınmaması ise önemli sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor. Özellikle yaz aylarında terleme ile vücudun su kaybı önemli ölçüde artıyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında günde mutlaka 2 litre sıvı tüketmek çok önemli.” diye belirtti. Şenses, yazın sıvı tüketimini artırmanın 10 yolunu anlattı.

Sağlıklı bireylerde vücuttaki su miktarının yaşa, vücut ağırlığına, hamilelik ve emziklilik durumlarına göre değişiklik gösterdiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, normal koşullarda bu oranın yüzde 60`ın altına düşmemesi gerektiğini vurguladı.

“Günde 2 litre sıvı alımına dikkat edilmeli”

Suyun en önemli görevinin vücudun ısı dengesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Şenses, “Bununla birlikte su, vücutta oluşan atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmayı, eklemlerin daha kolay çalışmasını ve cildin nemini korumasını sağlıyor” diye belirtti. Sıcaklığın arttığı yaz aylarında terleme ile kaybedilen suyun geri kazanılması ise günde 2 litre sıvı alımına dikkat etmekten geçtiğini söyleyen Şenses, “Özellikle spor yapan ya da günün önemli bölümünü dışarıda geçirenlerin sıvı kaybı çoğalıyor. Bunu önlemek için sıvı alımı mutlaka artırılmalı” dedi.

“Su içmek için susamayı beklemeyin”

Yazın serin mekanlarda olanlar veya klimalı ortamda bulunanların yaşadıkları serinlik hissi nedeniyle susuzluk hissetmeyebileceğini dile getiren Şenses, “Bu yanıltıcı durum kişinin sıvı kaybettiği gerçeğini değiştirmiyor. Vücudun kaybettiği su kendini halsizlik hissi ile gösteriyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında sıvı almak için susamak beklenmemeli” şeklinde tavsiyelerini sürdürdü.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şenses, vücudun sıvı miktarını artırmanın 10 yolunu şöyle aktardı:

- Sıvı ihtiyacını en iyi karşılayan besin su. Bu nedenle sıvı ihtiyacını karşılamak için günde en az 2 litre su tüketin.

- Sabah aç karnına tüketilen bir bardak su, güne dinç başlamaya yardımcı oluyor.

- Yemeklerden yaklaşık 10 dakika kadar önce içilen su, tokluk hissi verdiğinden, daha küçük porsiyonlarla tok kalmaya yardımcı oluyor.

- Öğün aralarında içilen su, metabolizmaya daha kolay karışıyor ve bağırsakların daha düzenli çalışmasını sağlıyor.

- Sıvı ihtiyacını karşıladığı düşünülen çay, kahve, kola gibi kafeinli içecekler diüretik olma özelliği taşıyor.  Yani vücudumuzdan suyun daha kolay atılmasına neden oluyor ve sıvı kaybını hızlandırıyor. Bu nedenle bunların yerine soğuk olarak tüketilebilecek meyve çaylarını tercih etmek daha faydalı.

- Kafein alımını azaltmak vücuttaki suyun tutulmasını sağlıyor. Kafeini tamamen bırakamayanların her 2 bardak kafeinli içecek tüketimi sonrasında mutlaka 1 bardak su içmesi gerekiyor.

- Suyun içerisine eklenen nane, tarçın, karanfil gibi aromalı bitkiler veya meyve parçacıkları, su içmeyi daha keyifli ve kolay hale getiriyor ve faydasını artırıyor.

- Ayran, sıvı kaybı ile birlikte kaybedilen minerallerin de yerine koyulmasını kolaylaştırıyor.

- Yaz meyvelerinin sıvı içeriği yüksektir. Bu nedenle öğün aralarında taze meyvelerden hazırlanmış içecekleri tercih etmek önemli. Kilosuna dikkat edenlerin taze meyve suları yerine meyve tüketmesi sıvı alımını artırıyor ve tokluk hissi sağlıyor.

- Su içmeyi hatırlamak için ufak anımsatıcılar kullanmak fayda sağlıyor. Örneğin, buzdolabına, çalışma masasına ya da telefona küçük notlar koymak, hatırlamayı kolaylaştırdığı için susamadan su içme oranını artırıyor.

“Yaz için sağlık kokteylleri hazırlayın”

Ayranlı soda: Bir bardak yoğurdu çırpıp su yerine 1 şişe soda ile karıştırın. Bu sayede hem tokluk hissini artırmış hem de vücudun kaybettiği mineralleri yeniden kazanmasını sağlamış olursunuz.

Meyveli su: Mevsim meyvelerini yıkayıp çekirdeklerini çıkardıktan sonra 2 bardak suya çok az esmer şeker ya da bitkisel tatlandırıcı ekleyin. Meyveler yumuşayıncaya kadar kaynatıp blenderden geçirin. Soğuması için buzdolabında bekletin ve istediğiniz kadar sulandırın. Bu sayede hem lezzetli hem de faydalı bir yaz içeceği yapabilirsiniz.   (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir