• DOLAR 32.573
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2425.591
  • ...
İsrail`den İran`a örtülü tehdit
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsrail Savunma Bakanı Moşe Yalon, Alman Der Spiegel dergisine verdiği röportajda İranlı bilim insanlarını üstü kapalı bir şekilde tehdit etti. İran`ın nükleer programına karşı kendilerini savunmalarını gerektiğini söyleyen İsrailli bakana İranlı uzmanları mı hedef alacakları, sabotaj eylemlerinde mi bulunacakları soruldu. Yalon, “İranlı bilim insanlarının hayatlarından sorumlu değilim” dedi.

Yalon, röportajda “İran`ın nükleer arzuları öyle ya da böyle durdurulmalı. Biz bunun yaptırımlar ve uzlaşmalar yoluyla yapılmasını istiyoruz. Ancak son kertede, İsrail kendini savunacak durumda olmalıdır” ifadelerini de kullandı.

İsrailli bakan, İran`ın P5+1 ülkeleriyle yaptığı nükleer anlaşmanın ‘tarihi bir hata` olduğunu söyledi. İran`ın yükümlülüklerini yerine getirmezse, İsrail`in hava saldırısı düzenleyebileceğini belirtti.

2007'den bu yana en az 5 İranlı nükleer enerji uzmanı öldürüldü. İran, suikastlerin ardında İsrail'in olduğunu iddia ediyor.

Ayrıca 2010'da ortaya çıkan Stuxnet isimli bir solucan yazılım, İran`daki bilgisayarların yüzde 58,85`ini etkilemişti. Nükleer tesislerinin hedef alındığını belirten Tahran, yazılımla ilgili olarak İsrail ve ABD`yi suçlamıştı.

Nükleer anlaşma

İran ve P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Almanya ve Rusya) 14 Temmuz`da nükleer müzakerelerde anlaşmaya varmıştı. Anlaşma, İran`ın nükleer programının uluslararası kontrole girmesini ve böylece nükleer silah üretememesini öngörüyor.

BMGK`nın oybirliğiyle kabul ettiği anlaşma, İran'a yönelik BM yaptırımlarının da kademeli olarak kaldırılmasını düzenliyor.

Kaynak: Al Jazeera ve AFP

Bu haberler de ilginizi çekebilir