• DOLAR 32.399
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.275
  • ...
Bölgedeki gelişmeler manifatura sektörünü olumsuz etkiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerindeki karışıklığın manifatura sektörünü de olumsuz etkilediğini dile getiren manifaturacılar, hazır giyim ve hızla gelişen teknoloji karşısında direnemediklerini belirterek mesleklerinin yeni nesil tarafından bilinmediğini ifade ettiler.

Manifatura sektörünün 2012 yılından beri beklenen randımanı alamadığını belirten manifaturacı Seyfettin Başaran, Ortadoğu ülkeleri ile son günlerde bölgede meydana gelen şiddet olaylarının manifatura sektörünü önemli oranda etkilediğini söyledi.

Ortadoğu`daki olumsuz gelişmeler manifatura sektörünü etkiledi

Eskiden birçok kişinin çeşit çeşit kumaşlarla elbise diktirmek için akın ettiği manifaturacıların çok sıkıntılı günler geçirdiğini belirten Başaran, “Manifaturacılık yeni nesil tarafından bilinmiyor. Hazır giyim sektörü ile Çin mallarının piyasaya girmesinden sonra manifaturacılık bitti.” ifadelerini kullandı.

Son yıllarda manifatura sektörünün iyice gerilediğini ifade eden Başaran, sektörün daha çok hazır giyim sektörüne yöneldiğini belirterek, “Bizler Irak, Suriye ve Ortadoğu`nun farklı ülkelerine kumaş gönderiyorduk. Fakat şu an oralarda yaşanan olumsuz gelişmeler bizleri de etkiledi. Bizler oralara kumaş gönderiyorduk. Oralardan buraya gelip kumaş alıyorlardı. Fakat şu an çok durgunuz. Kumaş göndersek de para alamıyoruz. İç piyasaya yöneliyoruz. İç piyasa yeterli değil. Bu durum ne zaman düzelir. Ancak çevremizdeki yaşanan olumsuz gelişmeler son bulursa düzelir.” dedi.

“Son nesiller bu işi yapıyoruz”

Manifaturacılıkta eski satış ve kazancın kalmadığını ve esnafın büyük bir kısmının zor günler yaşadığını belirten 50 yıllık manifaturacı Talan Sungur ise, “Manifaturacılık baba mesleğimiz olduğu için küçük yaşlardan beri sektörün içindeyim. İşlerimizde büyük bir durgunluk sürüyor.” diye konuştu.

Manifaturacı esnafı olarak zor günler yaşadıklarını kaydeden Sungur, “Ben 50 yıldan bu yana bu işi yapıyorum. Bu meslek bize dedemizden kaldı. Önceden herkes kumaş alır terzilere diktirir giyerdi. Şimdi konfeksiyon, trikotaj ve penye ile hazır giyim sektörü bizim mesleğimizi bitirdi. Zaten biz son nesiller bu işi yapıyoruz. Bundan sonra manifaturacılığın gelişeceğini tahmin etmiyorum. Son yıllarda terzi yetişmediği için yeni nesil hazır giyimi tercih ediyor. Hazır giyim de genelde dış ülkelerden geliyor. Çevremizde yaşananlar herkesi etkilediği gibi elbette bizi de etkiliyor.” şeklinde konuştu.   (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir