• DOLAR 32.369
  • EURO 35.027
  • ALTIN 2325.78
  • ...

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) anket çalışmalarıyla Bursa iş dünyasının nabzını tutmaya devam ediyor. Oda`nın Temmuz ayı sonu itibariyle Meclis üyelerine uyguladığı anket, iş dünyasının kent ve ülke gündemine ilişkin görüşlerini yansıtıyor.

Bu kapsamda yapılan ankette, BTSO Meclis üyelerine “DAEŞ ve PKK`ya karşı başlayan sınır ötesi askeri harekâtlar ekonomiyi nasıl etkiler” sorusu yöneltildi.

Üyelerin ayrıca erken seçim ile ilgili görüşleri de alındı BTSO Meclis üyeleri, anket sorularına verdikleri cevapta yüzde 90 gibi yüksek bir oranla yakın ve komşu ülkelerde yaşanan sıkıntıların da ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğine inanıyor. 

Erken seçim, ekonomiye olumsuz yansır

Buna göre, İş Dünyası temsilcileri erken seçimin ekonomiye olumsuz yansıyacağı görüşüne sahip. Ankete katılan meclis üyelerinin yüzde 43`ü erken seçimin ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini düşünürken, yüzde 27`si olumsuz etkinin sınırlı olacağını, yüzde 20`si ise olumlu etkiler yanıtını verdi. Katılımcıların yüzde 10`u ise, seçimin ekonomiye etkisinin olmayacağına inanıyor.

Öte yandan, ‘Rekabet gücünüzü en çok hangi faktör etkiliyor?” sorusuna yüzde 37 ile ‘Kayıt dışı ekonomi, haksız rekabet ortamı` cevabı verildi. ‘Dövizdeki belirsizlik` ve ‘Kârlılık oranlarının düşmesi` seçeneklerini işaretleyenlerin oranı ise yüzde 40 oldu.

Pazar çeşitliliğinin yolları aranıyor

Bursa iş dünyası temsilcileri, ‘Önümüzdeki süreçte işletmenizde hangi alana ağırlık vereceksiniz?` sorusuna ise yüzde 43`ü ‘Pazar çeşitliliğini artırma`, yüzde 21`i ‘Verimliliği artırma`, yüzde 19`u ise  ‘Ürün geliştirme` cevabını verdi. Teknolojisini yenilemeyi ve ürün kalitesini geliştirmeyi düşünenlerin oranı ise yüzde 18 oldu. (Veysi Siyah / İLKHA)