• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...

Şanlıurfa'da iş yoğunluğunun azaldığından şikâyet eden esnaf; mevsimlik işçi göçü, şehir merkezinde açılan alışveriş merkezleri ve son günlerde bölgede yaşananların işlerini sekteye uğrattığını belirtti.

Bölgedeki savaşlar ve Türkiye’de yaşanan şiddet olayları nedeniyle bölgeye gelmesi planlanan yerli ve yabancı turistlerin rezervasyonlarını iptal ettirmesi, bölge esnafını olumsuz etkiliyor. Bölgede yaşayan birçok insanın buraları terk etmesi, mevsimlik tarım göçü ve büyük alışveriş merkezlerinin şehir merkezinde olması da eklenince Şanlıurfalı esnaf iş yapamaz hale geldi.

“Büyük alışveriş mağazaları şehir dışına çıkartılsın”

Büyük mağazaların artmasıyla birlikte küçük esnafın bitme noktasına geldiğini ifade eden esnaf Mücahit Orhan, “Mevsimlik işçiler işlerimizi çok ciddi manada engelliyor. Şanlıurfa’daki sıcak havanın da işlerin kötü gitmesinde payı büyüktür. Hava sıcaklığının zaman zaman 50-60 dereceyi hissettirdiği Şanlıurfa’da vatandaşlar ikindi sonrasına kadar dışarı çıkamıyor. Vatandaşların dışarı çıkamaması haliyle bizi etkiliyor. İşlerin kötü olmasının bir nedeni de alışveriş merkezlerinin şehir içinde açılması, alışveriş merkezlerinin açılmasıyla küçük esnaf bitti. Bundan sonra da nasıl olacak bilmiyoruz. Alışveriş merkezlerin kapatılması doğru bir şey değildir. Ama uzakta olması daha iyi olacaktır. Büyük alışveriş mağazalarından dolayı işlerimiz durgun” ifadelerini kullandı.

“Suriye’den gelenler kendilerine iş yeri açtı”

Ekonomik krizin kendilerini ciddi manada etkilediğini söyleyen İbrahim Esmer, “Suriye ve Kobani’den gelenler nedeniyle işlerimiz bayağı düştü. Çünkü Suriyeliler kendi iş yerlerini açtı ve oradan alışveriş yapılmaya başlandı. Biz Suriyeliler geldi diye işlerimiz yükselecek zannederken işler daha fazla düştü. Buna Suruç’taki patlama da eklenince işler tam düşüşte.  Şanlıurfa’daki hava sıcaklığı da işlerimizi ciddi manada etkiliyor” dedi.

“Şanlıurfa, yüzde 30 civarında mevsimlik göç veriyor”

Son günlerde yaşananların işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen Mehmet Yayık, “Son günlerde yaşananlar, havanın sıcak olması, mevsimlik işçiler işlerimizi etkiledi. Şanlıurfa’da yüzde 30 civarında insan mevsimlik işler nedeniyle memleketlerini terk ediyor.  Bu da işlerimizi haliyle etkiliyor. Büyük alışveriş mağazaları herkesin dediğinin aksine bizleri çok etkilemiyor. Çünkü küçük esnafa giden belli, mağazalara giden belli” diye konuştu.

“Turist sayısında düşüş yaşandı”

Komşu ülkelerdeki savaşlar ve son günlerde yaşanan olaylar nedeniyle kente gelen turist sayısında düşüşün yaşandığını ifade eden Mehmet Çiftçi ise “Ekonomik kriz genel doğu halkını etkilemiş durumda çünkü mevsimlik işçiler buralardan başka şehirlere gidiyorlar. Doğuda işsizlik sonunu var onun da bir an önce çözülmesi lazım. Gerek iş sahasının açılması gerek fabrikaların açılması. Mevsimlik işçiliğin son bulması için gerekli mercilerin bir el atması gerekiyor. Son zamanlarda yaşananlar, komşumuzda savaşın olması ister istemez insanları etkiliyor. Bu bölgelere yatırım yapmak istemiyorlar. Yerli ve yabancı turistler eskiden turizm şehirleri olan Şanlıurfa, Mardin, Diyarbakır’a gelmek görmek isterdi. Son yıllarda yaşananlar ve Suruç olayı sonrası turist sayısında da düşüş yaşandı. Tarihi yerlere gelip gezilmediği zaman bizde de düşüş yaşanıyor. Büyük alışveriş mağazalarının açılması bizi de etkiledi. Küçük esnaf şu an perişan durumda. Bunların şehir dışına alınması biraz daha küçük esnafa iş yaptıracaktır” şeklinde konuştu.   (Mustafa Bikeç-İLKHA)