• DOLAR 32.515
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2486.048
  • ...
SON DAKİKA
Bunaltıcı sıcağa dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, hava sıcaklıklarının 30 ila 40 derece aralıklarında seyrettiği Kocaeli`de, halkın yapması ve yapmaması gereken davranışları konusunda bilgiler aktardı. Yaşlı ve hastaların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları konusunda tavsiyelerde bulunuldu.

Bebekler ve yaşlılara dikkat

Sıcaktan en çok bebekler ve yaşlıların etkilendiğine değinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, özellikle hasta olan yaşlılar ya da önemli kronik hastalıkları olan orta yaş grubu insanlar sıcaktan daha fazla etkilendiğini belirtti. Yapılan açıklamanın devamında, sıcakla birlikte vücut ısısının artmasının beyin hücrelerinde tahribe sebebiyet verdiğini, insan vücudunda ısı ayarlayan mekanizma bulunduğunu bu mekanizma sıcak arttığı zaman işlevini yapamaz hale geldiğini bu sebepten bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar çok hızlı bir şekilde sıcaktan etkilendiği ifade edildi.

Mecbur olmadıkça dışarıya çıkmayalım

Sıcak havalardan çabuk etkilenen grupların mecbur kalmadıkça sıcak havalarda dışarı çıkmaması gerektiği belirtilen açıklamada, yaşlı ve kronik hastalıkları bulunanlar, sıcak havalarda belli saatler haricinde dışarıya çıkmamalıdırlar. Saat 10.00 ila 16.00 arasında yaşlı ve kronik hastalığı olan bu kişilerin dışarı çıkmamasını tavsiye ediyoruz denildi.

Giyimimize dikkat edelim

Sıcak havalarda giysilerin de çok önemli olduğuna değinilen açıklamada, vatandaşlar sıcak havada dışarı çıkarken bol ve açık renkli giysiler, vücudu sarmayan ve ince giysiler tercih edilmeli. Onun dışında çok sıcak havalarda dışarı çıkmışsak el, ayak, yüz boyun gibi bölgelerimizi zaman zaman su sürerek serinletmeli, mutlaka yanımızda bir şişe su bulundurmalı. Özellikle spor yapan kişilerin bir saatlik spordan sonra bir bardak su içmeleri gerekiyor.

Sıcaktan etkilenenlere neler yapılmalı

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığından yapılan açıklamada ise kronik hastalığı olan kişilerin sıcak çarpması emareleri görüldüğü zaman serin yere alınıp ayaklarının yukarı kaldırılması gerektiğine değinildi. Sıcak çarpmış olan kişi muhakkak serin bir odada dinlendirilmedir. Bol su tüketmekle beraber, eğer hipertansiyonu ve kalp tansiyonu gibi tuz kısıtlaması olmayan bir kronik hastalığı varsa böyle kişilerin tuzlu ayran ve mineralli içecekler içmeleri faydalı. Yağlı yiyeceklerden mümkün mertebe kaçınmalıyız. Sıvı yağlı yemekleri ve zeytinyağlı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Bol yağlı ve bol kızartmalı gıdalardan da kaçınılmalıdır.  (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir