• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
Yeni Bir Savaş Gazze`den Ne Kadar Uzak?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birçok haber ajansı işgal rejiminin direniş füzelerini düşürmek için Gazze sınırına daha çok Demir Kubbe sistemleri kurduğu haberlerini verdi.

Bunlar kurulurken Siyonist General Gadi Eisenkot işgal ordusunun Güney Alay liderliğini ziyaret ediyor, dürbünle işgal ordusunun 51 günlük savaşta yerle bir ettiği Gazze`nin sınır bölgelerini seyrediyor. Onun seyrettiği yıkık mekanlarda direniş timsali Filistinlilerin kurdukları çadırlar görünüyor.

Siyonist Genelkurmay Başkanları için Gazze serbest atış bölgesidir. Her gelen Siyonist komutan, devasa askeri güce sahip işgal ordusuyla kıyaslandığında silahsız ve savunmasız kabul edilebilecek mütevazılıktaki direniş güçlerine karşı askeri gövde gösterisinde bulunuyor. Siyonist Genelkurmay Başkanlarıyla Generalleri bir bir koltuklarından gönderdiğinden gerçek manada Gazze`ye ezici, kahredici ve galip diyebiliriz. Çünkü her Genelkurmay Başkanı savaştan sonra şansını denemesi için bayrağı başkasına devretmek üzere çantasını toplayıp gidiyor.

Gazze`nin devasa binalar yapmak, kuleler dikmek, villa ve şatolar inşa etmek için büyük paralara ihtiyacı yok. Gazze halkının yeni bir savaşı beklemek için basit evlerini imar edecek kadar az çimentoya ihtiyacı var. Daha önce yaşadıkları kanlı tecrübeler nedeniyle yeni bir savaşın kaçınılmaz olduğunu biliyorlar.

Her yeni savaştan önce yeni Genelkurmay Başkanı yeni oyuncularla sahneye çıkıyor. Genelkurmay Başkanları, büyük başların koparıldığı ve kibirlerinin yok edildiği, hesapların alt üst edildiği küresel oyun sahası ve büyük bir stadyum haline gelen Gazze`de oyuncularına roller dağıtıyor.

İşgal ordusu birçok açıdan darbe yiyen taraflarını onarmaya çalışırken, Filistin direnişi de savunmadan saldırıya geçme taktiklerine yeni taktikler katmak için çalışmakta ve toparlanmaktadır.

51 günlük savaş bir başkanı gönderirken, bir başkasının gelmesini sağladı. Savaş eski zırhlı araçları çöpe atarken, yeni zırhlı araçları ortaya çıkardı. İşgalci F22 savaş uçaklarını güçlendirme projesini askıya alıp, kendisi için nükleer silahlarından daha tehlikeli olan direniş tünellerine karşı projelerini geliştirmeye yatırım yaptı.

Gazze`ye yapılan kolaylıklar günlüğü, işgal rejiminin Gazze`ye yönelik yeni bir savaşın arzusu içinde olmadığını gösteriyor. Yeni bir savaş için yeni yedi milyar Şikel ek bir parası yok. Yine kendisi egemenlik simgesi olan uluslararası havaalanını kapatan acı tecrübeyi bir daha yaşamak istemiyor. Aynı şekilde sıcakların bastırdığı yaz mevsimini savaş meydanlarında ve barut kokusu altında değil; yazlık, sahil ve villalarda geçirmek isteyen Siyonistlerin yarısını sığınaklara mecbur etmeye de cesaret edemiyor.

Yeni bir savaşın, eskisinin kaldığı yerden başlayacağı açıktır. En son savaş işgal rejiminin kalbine yapılan operasyonlarla, askerlerin kaçırıldığı veya sıfır noktadan vurulduğu çatışmalarla bitmişti.

Son savaş bu şekilde bitmişse, yeni bir savaş nasıl bitecek acaba?

Mısır`ın Hamas hareketini terör listesinden çıkarması ve Hamas hareketinin Mısır istihbaratıyla bazı noktalarda mutabakata varması sonrasında Mısır`ın Gazze`ye dönük düşmanlığında gevşeme olduğu görünüyor. Suudi Arabistan ile Hamas arasındaki ilişki de iyileşme işaretleri veriyor.

Bunların yanında yeni bir savaşın önüne geçmek için uluslararası heyetlerin Gazze ziyaretleri ise devam ediyor. Bunlar uzun bir ateşkese karşılık kuşatmanın aşamalı kaldırılması, uluslararası gözetimde havaalanıyla limanın açılması ve sınır kapılarının açılması için öneri ve görüş sunuyorlar.

Bütün bunlar Gazze`ye karşı yeni bir savaş kâbusunun uzak olduğunu gösteriyor. Ancak kuşatmanın kalkmasıyla ilgili umutlar tükenirse savaş korkunç yüzünü tekrar gösterecek ve çatışmalar yeniden başlayacaktır.

İmad Tevfik / Filistin Haber

Bu haberler de ilginizi çekebilir