• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
Evlilikleri Kolaylaştırınız!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Bismillahirrahmanirrahim.

“İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O`nun varlığının delillerindendir. Bunlarda, düşünen millet için dersler vardır.” (Rum / 21)

“Kadın dört hasleti için nikâhlanır: Malı için, nesebi için, güzelliği için, dini için. Sen dindarı seç de huzur bul.” (Buhari)

“Size, ahlak ve dininden hoşlandığınız biri gelirse onu evlendiriniz. Eğer evlendirmezseniz yeryüzünde fitne ve büyük bir fesad olur. Dediler ki: Ey Allah`ın Resulü, onun herhangi bir kusuru olsa da mı? ‘Dini ve ahlakı sizi memnun eden birisi gelirse onu nikâhlayınız` sözünü üç kere tekrarladı.” (İbn–i Mace)

Evlilik konusuna İslam`da özel bir yer verilmiş, Resulullah Aleyhisselatu Vesselam gençleri ısrarla evliliğe teşvik etmiştir. Evliliğin hikmetlerinin biri; neslin devamının sağlanmasıdır. Diğer bir hikmeti ise fesat ve bozgunculuğun toplumu çevrelediği ve gençliğin büyük bir ateşe sürüklendiği zamanlarda, haramlardan koruyan güçlü bir zırh konumunda olmasıdır.

Gençliği bozmak, İslami ahlaktan uzaklaştırmak ve yozlaştırmak için çabalayan İslam düşmanlarının en önemli hedefi, evlilik müessesesini ortadan kaldırmak, aile kurumunu yıkmak ve böylece harama batmış bozguncu bir toplum meydana getirmektir. Bunu bir yere kadar başarmış durumdadırlar maalesef.

Sokağın bozulduğu, insanların her geçen gün daha fazla fesada sürüklendiği, günahın tabii hale geldiği ve haramın yaygınlaştığı toplumumuzda çocuklarımızı haramdan, günahtan, ifsattan kurtarmak ve helal dairesi içerisinde yaşamalarını sağlamakla mükellefiz. Bunun için özel bir çaba sarf ederek çocuklarımıza İslami bir ortam hazırlamak zorundayız.

Gençlerin evlendirilmesi hem Kur`an–ı Kerim`de hem de Resul–i Ekrem`in hadislerinde üzerinde durulan bir konudur. Durum buyken, anne-babaların en önemli vazifelerinden birisi; evlilik yaşına ulaşan çocuklarını İslami ahlaka sahip, helal haram ölçülerine riayet eden ve iffet sahibi gençlerle evlendirmek için çabalamaktır.

Ahlaksızlık bir ahtapot gibi toplumu kuşatmışken, gençler büyük bir felaketle karşı karşıya bulunurken bu büyük ateşten çocuklarını kurtarmakla vazifeli anne ve babaların en önemli önceliği çocukları için imanlı bir genç bulup evlenmelerine yardımcı olmaktır. Kız olsun, erkek olsun evlilik yaşındaki çocukların Müslüman biriyle evlendirilmesi ve İslami bir yuva kurmasında en büyük sorumluluk anne ve babalara aittir. Durum bu olunca anne ve babaların bu işi kolaylaştırmak için çabalamaları, aday seçiminde zenginlik, makam, mevki ve zahiri güzelliği birinci tercih yapmamaları, kız ve erkeğin iman ve ahlak güzelliğini esas almaları gerekir. Çocuklarını imanlı, İslam`ın ölçülerine riayet eden ve İslam dairesinde yaşamaya çalışan biriyle evlendirmekle; hem çocuklarını harama düşmekten korur hem de hayırlı bir evliliğe yardımcı olmakla Allah (CC)`ın ve Peygamber Efendimiz (SAV)`in hoşnutluğunu kazanmış olurlar.

Çocukları evlilik yaşına gelen kimi anne ve babaların, imanlı ve İslami ölçülere riayet eden bir adayla karşı karşıya bulundukları halde, maddi durum, iş gibi dünyevi endişelerden dolayı çocukların evliliğini yokuşa sürdüklerini müşahede ediyoruz. Bu tavır içinde olan aileler, çocuklarını büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktıklarını bilmelidirler.

Evlilik yaşında kızları bulunan anneler! İslami ahlaka sahip mü`min bir genç, kızınıza talip olduğu zaman işi zorlaştırmayın. Çocuklarınızın huzurlu bir yuva kurmasını istiyorsanız, biliniz ki; iman ve ahlak güzelliği bütün zenginliklerin üzerindedir. Çocuklarınız, İslam üzerine bina edilecek bir evlilikle huzur bulabilirler. Bu evlilik Kur`an ve sünnet çerçevesinde gerçekleşeceğinden, Allah Teâlâ`nın lütuf ve keremiyle çocuklar, hem dünya hem de ahiret mutluluğunu elde ederler.

Oğlunuz için uygun bir gelin aradığınızda dindar olanını tercih edin. Zira sünnete uygun olan bu evlilik, temiz ve huzurlu bir aile oluşturmanın en önemli başlangıcıdır. Cahil insanların arzu ve taleplerinin ardına düşmeyin. Mal, mülk, soy, sop, makam ve mevki çocuklarınıza huzur vermez. Çocuklarınız ancak İslami bir hayat ile huzura kavuşabilirler.

Anneler ve babalar! Çocuklarınıza sahip çıkarak haramlardan uzak durmalarını sağlayın. Kızlarınıza talip olan Müslüman gençlere fazla masraf çıkararak evliliklerini zorlaştırmayın. Gençlerin evlilikle birlikte ağır yükün altına girmeleri, kısa sürede aile içi huzursuzluklara yol açar. Sıcak bir yuva ve huzurlu bir aile sahibi olmak için çabalayan gencin, evlilikten dolayı ağır bir yükün altına girmesi ve bunun için borçlanması huzurunun kaçmasına ve üstesinden gelemeyeceği ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalmasına yol açacaktır.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri, kız sahiplerinin fazla şeyler istemesinden dolayı imkânı olmayan gençlerin evliliğe yanaşmamalarıdır. İşi zorlaştıran anne ve babalar, çocuklarına iyilik yaptıklarını zannederken hayırlı iş olan evliliği engellemekte, böylece gençlerin sıkıntı çekmesine ve hatta haramlara yönelmesine zemin hazırlamakta, farkında olmadan toplumun bozulmasına katkıda bulunarak vebal altına girmektedirler. Çeyiz konusunda İslami aileye yakışmayan, hesabı verilemeyecek, israf ve gösterişe kaçan şeylerden uzak durulmalıdır.

Toplumun bozgunculuktan kurtulması, en azından gençlerimizin şehvet ateşinin sebep olduğu felaketlere sürüklenmemesi ve sahili selamete ulaşmaları için evlilik biricik zırh ve en uygun reçetedir. İşi kolaylaştıranlar, gençlerin zorlanmadan İslami bir yuva kurmalarına yardımcı olanlar, birçok kötülüğü önledikleri ve hayırlara vesile oldukları için büyük sevaplara nail olacaklardır.

Gençlerin evlenmesine yardımcı olması ve bu işi kolaylaştırması gerekenler öncelikle anne ve babalar iken, imkânı olan bütün Müslümanlar bir dereceye kadar bundan sorumludurlar. Maddi durumu müsait olan Müslümanların, evlenmek isteyen ancak imkânları bulunmadığı için evlenemeyen gençlere yardımcı olup evlenmelerine ön ayak olmaları hayırlı ve güzel bir adım olacaktır. Zira yardımcı olup imanlı gençlerin yuva kurmasına sebep olmakla ve gençleri kuşatan ve bozmaya çalışan tehlikelerden kurtarmakla büyük ecre kavuşacaklardır.

Kız ve erkek çocuklarımızın da bu konuda dünyalık hesaplar içine girmemeleri kendileri için daha hayırlı olur. Taraflar, birbirlerinin takva ve ahlakını göz önünde bulundurarak, belki birbirlerinden isteyecekleri tek şart, Allah`ın huzuruna beraberce ak yüzle çıkmak için birbirlerine yardımcı olmak şeklinde olmalıdır. İslam`a ve Müslümanlara hizmet için her şart ve ortamda birbirlerine yardımcı olmaları istekleri olsun.

Toplum içinde en mesut ailelerin İslami hassasiyeti fazla olan aileler olduğu herkesin malumudur. Kadının kendisine Allah`ın bir emaneti olduğu inancında olan bir erkek ile eşine hıyanet etmeyen sadık bir kadından oluşan aileden daha mutlusu olamaz. Bu mutluluk ortamı, mal ve makam ile elde edilemez.

Zamanında bir öğrenci evini donatacak kadar dahi eşyası olmayıp yeni evlenen gençlerin bu evliliklerinden ne kadar mutlu oldukları ve nice evlatlara karıştıkları okuyucularımızdan birçoğunun malumudur.

Kız erkek her gencimiz, haram ve günah tehlikesi ile karşı karşıyadır. Şeytan ve dostlarının hile ve tezgâhları çoktur ve büyüktür. Bununla birlikte dizginlenmeyen nefis, her an insanı saptırabilir. Netice olarak hiç kimse çocuğunun güvencede olduğu gafletine düşmesin. Tüm anne ve babalar, çocuklarını haram ve günahtan uzaklaştırmak için ellerinden geleni yapmalıdır.

Rabbim gençlerimize dünya ve ahiret saadetlerine vesile olacak evlilikler nasip etsin, kız-erkek tüm genç kardeşimizi her türlü haram ve günahtan korusun.

Allah (CC)`a emanet olun.

Başyazı / Nisanur Dergisi - Temmuz 2015 (44. Sayı)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir