• DOLAR 32.376
  • EURO 35.021
  • ALTIN 2325.58
  • ...
Vanlı STK`lar `Yanlış adımlar doğru sonuç doğurmaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaklaşık olarak üç yıldır Ak Parti Hükümeti ile HDP/PKK arasında devam ettirilen çözüm sürecinin sekteye uğraması ile ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan, Memur-Sen Van Temsilcisi Hikmet Bilgin ile Gökkuşağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kemal Çelen, çözüm sürecinde atılan yanlış adımların bu sonucu doğurduğunu belirtti.

Çözüm sürecinin doğru bir adım olduğunu ancak süreçte sadece HDP/PKK`nin muhatap alınması ve halka yönelik saldırıların önüne geçilmemesi gibi tarihi yanlışların yapıldığına değinen STK yöneticileri, bundan sonra başlatılacak yeni bir süreçte bu yanlışlara mahal verilmemesi gerektiğinin altı çizdiler.  

“Çözüm olmazsa olmazdır”

Çözüm sürecini gerektiren sebeplere değinen Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen) Van Temsilcisi Hikmet Bilgin, “Yaklaşık 30 yıldır süren bir çatışma vardı. Bunun sonucu öldürülen 40-50 bin civarında insanımız, yaklaşık 4 milyon civarında göçümüz, 4 bin civarında köy boşaltmaları ve neticede dökülen kanlar, annelerimizin gözyaşları, gencecik fidanların toprağa düşmesi ve nihayetinde kanın gözyaşının ve savaşın çözüm olamayacağı gerçeği var. Bunun üzerine artık oturup konuşmanın ve bin yıllık olan bir kardeşliğin bu 30 yıllık bir sürece kurban edilmemesi gerektiğinin getirmiş olduğu bir sonuçtur.” dedi.

“Çözüm masasının bir başında HDP varsa, diğer başında Müslüman Kürtlerin temsilcileri olmalı” 

Çözüm sürecinde gerek hükümetin gerekse HDP/PKK`nin attığı yanlış adımların faturasının Kürt halkına kesilmemesi gerektiğini ifade eden Bilgin, “Bundan sonra oluşturulacak bir çözüm masasının bir başında eğer HDP varsa, diğer başında İslami hassasiyeti olan Kürtlerin olması lazım.  Aksi takdirde sonuç alınamaz.” şeklinde konuştu.

“Akiller mağdur olan halktan seçilmeli”

Çözüm sürecinde oluşturulan akil adamların da çok isabetli şahıslardan oluşmadığına değinen Bilgin,  sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün bir artistin veya bir spikerin ya da elit tabakadaki bir insanın çözüm sürecine bakışı kendi medya gözü ve gördüklerinden ibarettir. Ama bu bölgede yaşayan ve o olağanüstü hallerin yaşandığı dönemler  de gören bir vatandaşın bakışı öyle değil. O yüzden bu mağduriyetleri yaşayan insanlardan oluşacak ailelerin önereceği çözüm, şundan emin olun, Ak Parti`nin de HDP`nin de akil adamların da önereceği barış sürecinden çok daha sağlam olacak, çok daha kaliteli olacaktır. Ve sonuç da inşallah kesin olacaktır.” şeklinde konuştu.

Dış mihraklar bölge üzerinde yeni oyunların peşindeler

Türkiye`yi ve Bölgeyi kaosa sürüklemek isteyen dış mihraklı şer odaklarının, bu süreci iyi değerlendirdiğini ifade eden Gökkuşağı Derneği Başkanı Kemal Çelen ise, Reyhanlı saldırısını mimarlarının Suruç saldırısının mimarlarıyla aynı olduğunu belirterek, “Birlik ve beraberliğimizi hazmedemeyen, bundan hoşnut olmayan şer odakları, ülkemizi özellikle de Kürdistan`ımızı birbirine düşürerek, bir kaosa sürüklemektedirler buna karşı halkın, toplum önderlerinin dikkatli olmaları gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Son günlerde Türkiye`nin farklı yerlerinde yaşanan saldırılara da değinen Çelen, özellikle Kürt meselesi ile başlayan bir çözüm sürecinin ivedilikle ilerlemesini ve güzel bir sonuç alınmasını istemeyenlerin, toplumu bir girdaba sokma çabasında olduğunu sözlerine ekledi.  (Murat Dalgın-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir