• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mardin'de gastronomi festivali
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı - Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığının desteği ile Mardin’de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında organize edilen en lezzetli festival Mardin’de hayata geçirildi.

Mardin’de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında gerçekleştirilen gastronomi festivaline; Mardin Vali Yardımcısı Bahattin Çiçek, MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Nurettin Kasap, Ziraat Mühendisleri Odası Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar, Mardin Halk Eğitim Merkezi Müdürü Masum Biçen, Artuklu Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Toprak ve Mardin mutfağının deneyimli aşçıları katıldı.

“Mardin Gurmede markalaşacak”

1.Uluslararası Mardin Gastronomi ve Mutfak Günleri ismiyle gerçekleşen festival kapsamında düzenlenen Altın Şef yarışmasının asıl amacının alanında en iyi lezzet şövalyelerini tespit etmek olduğunu kaydeden projenin koordinatörü Şef Süleyman Engin, ayrı kategoriler halinde yapılan yarışmaların ayrı ayrı değerlendirmelere tabi tutulduğunu ve bunun üzerinden de derecelendirildiğini anlattı.

Yarışmayı hibe faydalanıcısı kurum olan Artuklu Halk Eğitim Müdürlüğü adına organize eden proje koordinatörü Şef Süleyman Engin, “Birincisini düzenlemiş olduğumuz bu festivalin sürekliliği sağlanması adına gelecek senelerde de yapılacaktır. Bu tip festivaller, bölge turizmine katkı sağladığı gibi dünya genelinde gastronomi bilimine ilgi duyan lezzet tutkunlarına da ev sahipliği yapacaktır. Mardin mutfağı ancak bu şekilde markalaşabilir. Bulunduğumuz yerden, restoranlarda, cafe ve otellerde yemek yapıp sunmak sadece misafirperver olduğumuzu gösterir. Markalaşmak için ise bu gibi projelerin katkısı daha çok ön plandadır. Ben inanıyorum ki bu çalışmaların devamı geldiği takdirde Mardin Gurme turizminde markalaşması da zor olmayacaktır.” şeklinde konuştu.

Mardin’in zengin tarihi, kültürü ve mutfağıyla adından sıkça söz ettirdiğini hatırlatan Şef Süleyman Engin sözlerini şöyle sürdürdü; “Mardin gibi dilleri, dinleri ve kültürleriyle adını duyuran güzel bir şehrin turizmine katkıda bulunmak üzere hazırladığımız projenin bu ilkiydi, bundan sonra da benzer çalışmaların içerisinde olmak istiyoruz. Söz konusu proje kapsamında, Mardin halkına başta olmak üzere; geleceğimiz olan gençlerimiz ve çocuklarımıza, yerel yatırımcılarımıza, aşçılarımıza ve turizm çalışanlarımıza kısacası da bu topraklarda yaşayan bütün herkese aydınlık bir gelecek bırakmanın arzusu içerisinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu vesileyle uzun bir çalışma döneminde her an yanımızda olan çalışmalarımıza katkıda bulunan şahsıma ve ilimizin tanıtımı açısından projemize katkıda bulunan bütün basın mensuplarına da ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum.” dedi.

“Gurme turizmine katkıda bulunduk”

Yarışmayı hibe faydalanıcısı kurum olarak Mardin’de ilk kez böylesine bir projenin uygulayıcıları arasında olduklarını kaydeden Halk Eğitim Müdürü Masum Biçen,  festivalin temel hedefinin Mardin’de var olan Gurme turizmine önemli katkılarda bulunduğunu söyledi.

Biçen, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Daire Başkanlığının ortak desteğiyle Mardin’de Gastronomi Meslek Eğitiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında ilk kez düzenlediğimiz bir lezzet festivalimiz oldu. Proje sürecinin tamamlanması aşamasından sonra ki senelerde de süreklilik devam ettirmesi açısından önemlidir. Böylelikle söz konusu süreç için de gerekli alt yapıyı kurmuş olacağımıza inanıyorum.  Düzenlediğimiz bu ilk festivalimizde; Mardin’de ve en önemlisi de bölge illerinde çalışmalarına devam eden bölgemizin maharet ustaları, şeflerimizin kendilerini en iyi şekilde ifade edebildiklerine inanıyorum. Bunun için de bizleri yalnız bırakmayan kıymetli protokolümüze ve misafirlerimize bir kere daha teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Festivalde yemek yarışması

5 kategoride gerçekleşen yarışmaya büyük bir ilgi vardı. Festivale, Diyarbakır, Adıyaman, Şanlıurfa, Batman gibi çevre illerden de katılım sağlandı.

78 kişinin yarıştığı lezzet festivalinde dereceye giren tüm yarışmacılar ödüllerini protokol üyelerinin yanı sıra, Master şef Ahmet Kartal, Şef Volkan Altınörs, Artuklu üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Toprak’ın elinden aldılar.

Mardinli öğrencilere 5 madalya

Nusaybin’i temsilen katılan Şef Necmi Yıldız ve ekibi katıldıkları kategoriden altın madalya elde etmeyi başardılar.

Diyarbakır’dan Şef Süleyman Özlü ve ekibi altın madalya ile jüri özel ödülü aldı.

Nusaybin pastacılık kategorisinden Ozan Polat, Mardin figür çalışması ile altın madalya kazandı.

Otelcilik ekip yarışmasında, Erdoba Elegance 1 Altın, 2 gümüş 1 bronz madalya ile yarışmayı tamamladı.

Gazi konağı Grand Prix ekip yarışmasında Dobo yemeği ile altın madalya kazandı.

Set menü yöresel tatlar ve ev ürünleri kategorilerinden Ebrar Ev Yemekleri 3 altın madalya kazandı.

2014 -2015 dönemi en iyi gastronomi konağı ödülüne Mardius Tarihi Konak layık görüldü. Ödül, konağın genel koordinatörü Emrecan Aydın’a takdim edildi.

Üniversiteliler bireysel kategoriden yarışarak Artuklu Üniversitesini temsil eden şef Serhat Kaya Altın madalya aldı.

Osman Keskin yönetimindeki Diyarbakır Turizm Kız Meslek Lisesi öğrencileri takım halinde yarışarak, 10 Bronz, 5 gümüş madalya alarak yarışmayı tamamladı.

Yöresel ev yemekleri kategorisinden Dilber Akbey, altın madalya, tatlı kategorisinden Selen İldoğan altın madalya, ev pastacılığında Arzu İldoğan altın madalya, Tülin Cabşek gümüş madalya,  Diyarbakır pastacılık kategorisinden Seval Parlakyıldız altın madalya kazandı.

Mardin turizm ve otelcilik Anadolu Lisesi ise 5 gümüş madalya ile yarışmayı tamamladı.

Cafe restoran kategorisinden yarışan Şef Fatih Özyardımcı, tropikal balık çalışması ile en iyi derecelerden birini elde edip altın madalya kazandırdı.

Mardin’de pastacılık ve şeker hamuru sanatından dört metre karelik bir pasta yapan Şef Cebrail Akar ve Şef Ramazan Bozkurt birer Altın madalya alarak aynı zamanda jüri özel ödülüne layık görüldüler.

Midyat ilçesini temsilen katılan yarışmacılar arasından Sadık Öflaz altın madalya aldı.

Kızıltepe’yi temsilen katılan pasta sanatçısı Şef Engin Çelik altın madalya ve jüri özel ödülü kazandı. (M. Salih Keskin – İLKHA)















Bu haberler de ilginizi çekebilir