• DOLAR 32.381
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.131
  • ...
Gaziantep`te sebze kurutma sezonu başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kışın tüketilmek için bin bir zahmetle hazırlanan ve Gaziantep`in en önemli mutfak kültürü arasında yer alan ve aynı zamanda Gazianteplilerin önemli bir gelir kaynağı olan kurutmalık sebzeler kurutularak kış ayına hazırlanıyor.

Dolma ve çeşitli yemeklerin yapımında kullanılan kurutmalık patlıcan ve biber, kurutmacılar tarafından sebze halinden alınarak mahalle arasında evlere dağıtılıp ev hanımları tarafından para karşılığında tohumları çıkartılarak 50`şerli adetler halinde iplere asılıp güneş altında kurutuluyor.

Tamamen doğal ürünler olan kurutmalık patlıcan ve biberler, iplere asılıp dize şekline getirildikten sonra kentin yüksek yerlerinde oluşturulan alanlarda kurutuluyor.

18 yıldır ailece kurutmalık sebze ürünleri hazırlayıp sattıklarını belirten Mustafa Karabaş, sebze halinden aldıkları biber ve patlıcanların mahalle arasında bayanlar tarafından oyulup hazırlandığını ve iplere asılarak dize haline getirildikten sonra kuruması için çatılara astıklarını söyledi.

Acı biberlerin daha çok tercih edildiğini belirten Karabaş, “İlk olarak tatlı biber çıkar, onlar bittikten sonra kırmızıbiberler çıkar. Yine acı ve tatlı biber ve sarı renkli olan topak biberler kurutulur. Kırmızıbiberler 7 gün içerisinde acı biberler ise 10 gün içerisinde kuruyor.” dedi.

Kurutmalıkların mutlaka güneş altında kurutulması gerektiğini belirten Karabaş, kurutmalık sebze ürünlerinin Gaziantep`in Oğuzeli ilçesinde daha çok olduğunu dile getirerek, serin havalarda kurutmalıkların kuruma süresinin 3 haftayı bulduğunu belirtti.

Her dizenin 50 adet olduğunu ve 6 liradan başladığını ifade eden Karabaş, hazırlanan kurutmalıkların İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir gibi birçok ilin yanı sıra yurt dışından da büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.   (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir