• DOLAR 32.518
  • EURO 34.988
  • ALTIN 2433.884
  • ...
 ABD Yahudileri israil`den Uzaklaşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
israil-Filistin sorunu konusunda dünyanın önde gelen isimlerinden biri oan Amerikalı ünlü Yahudi akademisyen Prof. Norman Finkelstein, israil`in insan hakları ihlallerini en yüksek sesle dile getiren yazarlardan da biri..

Son kitabı `Amerikalı Yahudiler`de, liberal, yeni nesil Yahudilerin israil ile aralarına mesafe koyduğunu savunan Finkelstein, bunun ABD dış politikası ve israil-Filistin sorunu üzerinde ciddi etkileri olacağını iddia ediyor. Bu artan mesafede genç Yahudiler`in daha az "Yahudi merkezli bir ortamda" yaşamasının ve liberal değerlerin artmasının etkisi olduğunu söyleyen yazar, Amerikalı Yahudiler`in artık israil devletinin yaptıklarından "utandıklarını" da belirtiyor.
 
ABD`deki Yahudilerin israil`e daha az bağlı hale geldiğini öne süren Norman Finkelstein, bunun en önemli etkisinin ülkedeki İsrail lobisi üzerinde görüleceğini ifade ediyor. Yahudi yazara göre, ABD hükümeti üzerindeki etkisi gizli olmayan lobi, `liberalleşen yeni neslin` etkisiyle küçülmek ve `çekirdekteki katı isimlere yaslanmak` zorunda kalacak. Hala güçlü ve etkili de olsa, bu İsrail lobisinin sıradan Yahudilere ulaşma gücünü ve etkinliğini zayıflatacak.
 
"FİLİSTİN HAREKETİ İÇİN EYLEM ZAMANI"
"israil Yahudiler için bile bir utanç kaynağı haline gelmiştir" diyen Yahudi yazar, Filistin hareketinin bundan sonraki dönemde "eylem" için bastırması gerektiğini de savundu.
 
Finkelstein, tartışma ve bilinçlendirme döneminin bittiğini, artık harekete geçilerek yasaları kullanarak ve uygulanması için bastırarak geniş bir kitleye ulaşmak olması gerektiğini söyledi. "Amacın, hukukun üstünlüğü olduğunu düşünüyorum" diyen yazar, çağın egemen dili uluslararası hukuk ve insan haklarının yeni dönemde daha fazla öne çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir