• DOLAR 32.599
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2494.605
  • ...
 Askeri Savcıdan Balyoz İtirafı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Balyoz darbe planı soruşturması kapsamında kabul edilen üçüncü iddianamede, askerler tarafından hazırlanan bilirkişi raporları arasındaki çelişkiye dikkat çekiliyor. `Balyoz`un bir darbe planı olduğu aktarılan ilk raporu yazan Binbaşı Ahmet Erdoğan`ın sürgün edildiği aktarılıyor. 1. Ordu Başsavcısı Albay Bülent Münger de Erdoğan`ın raporun ardından `tayin` edildiğini itiraf ediyor.

Balyoz soruşturması sürerken internete düşen ses kayıtlarından biri de aralarında 1. Ordu Başsavcısı Albay Bülent Münger`in de bulunduğu askerî hukukçulara ait olduğu ileri sürülen kayıttı.
 
Askerî hukukçular, hararetli bir şekilde Balyoz planı ve CD`leri tartışıyordu. Albay Bülent Münger, Balyoz CD`lerini incelediğini ve siviller tarafından hazırlanmasının imkânsız olduğunu anlatıyordu. Şu ifadeleri kullanıyordu:

"1. Ordu ve kolordular arası yazışmalar ve emirler darbe planlandığının delili. Sivil savcılar literatürü bilmediği için daha anlayamadılar. (...) Balyoz ile 12 Eylül planları örtüşüyor, üzerinden çalışmışlar. 12 Eylül darbe planının bütün şeyleri CD`ye taranmış vaziyette. Hepsi uyuşuyor. (...) Süha Tanyeri, 12 Eylül planlarını, diğer plan subaylarının haberi olmadan arşivden kendisinin çıkardığını itiraf etti. Ben size bir şey söyleyeyim mi? Daha bu, buzdağının görünen yüzü. Süha Tanyeri`ye sorduk onu. Adam diyor, biz çıkarttık gittik arşivden. (...) Ben size Balyoz CD`lerini vereyim. Hiçbirisine yalan diyemiyorsunuz.  Yapamaz siviller, mümkün değil ve bütünlüğü bozan bir şey yok."

Albay Münger, kayıtta ayrıca Balyoz CD ve belgeleriyle ilgili soruşturma kapsamında rapor hazırlayan ilk askerî bilirkişi Ahmet Erdoğan`ın nasıl sürüldüğünü de kayıtta anlatıyordu. Binbaşı Erdoğan, söz konusu raporunda Balyoz`un, plan seminerinin çok ötesinde bir darbe hazırlığı olduğunu aktarmıştı. Bunun üzerine de sürgün edilmişti. Ses kaydı mart ayında internete düştü. Harekete geçen savcılar, ekim ayında Albay Bülent Münger`i `tanık` sıfatıyla sorguladı. Münger, bazı belge ve CD`ler ortaya çıkınca askerî hukukçu arkadaşlarıyla konuştuklarını doğruluyor. Ancak ses kaydının içeriğinin çarpıtıldığını savunuyor.
 
Bülent Münger`e, ilk askerî bilirkişi raporunu hazırlayan Ahmet Erdoğan da soruluyor. Münger, Balyoz`un bir darbe planı olduğunu doğrulayan Erdoğan`ın raporu hazırlamasının hemen ardından tayin edildiğini doğruluyor. Münger, "Benim yürüttüğüm bir soruşturmada tayin edilmiş genç bir bilirkişi olan Ahmet Erdoğan`ın vermiş olduğu rapor nedeniyle tayin görmüş olmasına üzülmüştüm." ifadelerini kullanıyor.
 
SONRAKİ BİLİRKİŞİLERE GÖZDAĞI VERİLDİ
Savcılık, askerî bilirkişi raporlarındaki `çelişkiye` dikkat çekiyor. İlk raporu hazırlayan Erdoğan`ın sürgün edilmesinin daha sonra rapor hazırlayacak isimler için bir `gözdağı` olduğunu aktarıyor. Kurmay Binbaşı Ahmet Erdoğan tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun askerî makamlar tarafından hazırlanan ilk bilirkişi raporu olma özelliği taşıdığına dikkat çekiliyor. İddianamede, "Ne derece objektif davranabilecekleri ve önceki bilirkişinin tayininin tesiri altında kalıp tarafsız rapor verebilecekleri hususu tartışma konusudur." ifadeleri kullanılıyor.
 
Daha sonra hazırlanan bilirkişi raporlarının da sanıklar lehine çıkması, savcılığın tezini doğrular nitelikte. Bu raporların birçoğunun soruşturma geçiren askerî personelin görev yaptıkları kurum tarafından hazırlandığı belirtiliyor. Bu sebeple tarafsızlığı konusunda tereddüt meydana geldiği ifade ediliyor.
 
Dünya Bülteni

Bu haberler de ilginizi çekebilir