• DOLAR 32.542
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2423.738
  • ...
İstanbul`a Süper Yetkili Yıkım
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem riskine karşı Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü`nü süper yetkilerle donatan yönetmelik hazırladı.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş başkanlığında 39 ilçe belediye başkanı deprem riski olan binaların kentsel dönüşümle yenilenmesini yapacak Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü`nü süper yetkilerle donatan yönetmelik hazırladı. Amaç, itiraz ve yazışmalarla zaman yitirmeden, İstanbul`u yeniden imar edecek projeyi hızlandırmak.
 
İdris Atabay`ın yönetimindeki Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü, yıkımdan imar planına, mülkiyet hakkına kadar her soruna bakacak.


İŞTE O SÜPER YETKİLER
 
- Fiziki, ekonomik ve sosyal durum araştırmaları, ar-ge çalışmaları, hak sahipleri belirlenmesine yönelik tespit ve gayrimenkul değerlendirmesi yapar.

- İstanbul genelinde deprem, sel veya diğer doğal ve kentsel risklere karşı savunmasız, çarpık yapılaşmış ekonomik ve ömrünü tamamlamış binalarla ilgili en az 5 bin metrekare olacak şekilde oluşturulacak yapı adalarının plan kararlarını hazırlar.

- Kentsel dönüşüm alanı olan yerlerde kamu mülkiyetinde veya kullanımında olan arazi varsa Bakanlar Kurulu kararı için yazışmaları yapar.

- İlçe belediyelerinin, bir yerin kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ve bu alanda dönüşüm projeleri uygulama yetkisinin kendilerine devredilmesi taleplerini değerlendirir.

- Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen yerlerde gerçekleşecek tüm inşa faaliyetlerinin projelere uygunluğunu belirler.

- Kentsel dönüşüm alanı içindeki kamu mallarının belediyeye devrini yapar.
- Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili ulusal ve uluslararası fonlara başvurabilir.
 
KARARI MECLİS VERECEK
 
Hazırlanan yönetmelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi`ne getirildi. CHP`nin inceleme talebi üzerine Hukuk ve Temel Haklar Komisyonu`na giden yönetmeliğin önümüzdeki hafta mecliste kabul edilerek yürülüğe girmesi bekleniyor. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, yönetmeliğin geçen yıl TBMM`den çıkan Belediye Kanunu kapsamında hazırlandığını belirtti.
 
Kaynak: Akşam

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir