• DOLAR 32.403
  • EURO 35.37
  • ALTIN 2325.517
  • ...
Bitlis`le özdeşleşen delikli taşın özel manzarası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis`le özdeşleşen ve halk arasında delikli taş olarak bilinen doğa harikası, yaz ve kış manzarasıyla görenleri kendine hayran bırakıyor.

Her ne kadar tahrip edilip büyük oranda erozyona uğramış olsa bile güzel manzarasından bir şey kaybetmeyen delikli taş, yoldan gençlerin ilgisini çekiyor. Araçlarını yol kenarına park edenler delikli taşın travertenleri önünde durup hatıra fotoğrafları çekiyorlar.

Oluşan manzaranın önünde fotoğraf çeken İskan adlı vatandaş, delikli taşın dört mevsim ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu, eski konumuna kavuşturulması halinde şehrin turizmine katkı sağlayabileceğini belirtti.

Bir kayanın arasında araçların gelip geçtiği delikli taştan, ilk aracın 1929 tarihinde geçtiği belirtiliyor. Delikli Taş, 1964 tarihinde Tatvan Feribot İşletmesi`ne getirilen bir feribot parçalarının geçmemesi üzerine kayanın üst kısmı dinamitle patlatılarak kaya ikiye bölünmüş.

Yakınında bulunan bir köye de ismini veren Delikli Taş, kış manzarasıyla da Pamukkale travertenlerini aratmıyor. Özellikle kış aylarında kayanın üzerinden geçen suyun kaya yapısına bağlı olarak kayayı aşındırarak oluşturduğu tortulardan meydana gelen manzara travertenleri andırıyor.

Bitlis milletvekili Zeki Ergezen`in İskân ve Bayındırlık Bakanı olduğu dönemde, Bitlis Kültür ve Turizm müdürlüğü tarafından delikli taşın eski konumuna getirilmesi için proje çalışmaları başlatıldığı fakat projeler hayata geçirilmeden bırakıldığı biliniyor. Vatandaşlar ise delikli taşın eski konumuna kavuşturulması turizm açısında Bitlis ekonomisine katkı sunacağı görüşünde. (Şükrü Tontaş-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir