• DOLAR 32.494
  • EURO 34.987
  • ALTIN 2433.14
  • ...
Halk, `Hizbullah Cemaattir` dedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yapılan anket sonucuna göre, Devletin ‘Terör örgütü” olarak gördüğü Hizbullah, halk tarafından cemaat olarak kabul ediliyor

 

Haber Merkezi

Türkiye’de cemaatler devamlı tartışılan bir konu. Son yıllarda meydana gelen bazı olaylar cemaatlerin yeniden gündeme gelmesine neden oldu. Bu kapsamda Star gazetesi ANDY-AR Sosyal Araştırmalar merkezi “Türk Toplumunda Cemaat Algısı” adlı bir araştırma yaptırdı. Araştırma 20 il ve bağlı 40 ilçede 2 bin 160 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı. Araştırmada ‘cemaatler’, ‘din ve toplum’, ‘din ve siyaset’, ‘modernleşme ve din’ gibi sosyolojik alanlarda uzman Prof. Ömer Çaha, Prof. Yasin Aktay, Doç. Ferhat Kentel, Doç. Ramazan Yelken yer aldı.

HİZBULLAH CEMAATTİR

Araştırma çarpıcı birçok ayrıntı içeriyor. Bu ayrıntılardan biri de halkın Hizbullah’ı Devletin “Terör örgütü” algısı dışında Cemaat olarak görüyor olması. Sorulan, “Size göre Türkiye’de en etkili cemaat hangisidir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 5.3’ü Hizbullah diyerek cevap veriyor.

BDP OLUMLU BULMUYOR

Yapılan araştırma içerisinde dikkat çeken bir başka husus ise BDP’lilerin tavrı. En etkin cemaatler hakkında olumlu düşünenlerin partiler bazında sıralamasında şu ilginç tablo ortaya çıkıyor.

Gülen Cemaati: AK Parti yüzde 60, CHP yüzde 8.1, MHP yüzde 6.5, BDP yüzde 3.8

Nur Cemaati: AK Parti yüzde 69.6, CHP yüzde 4.1, MHP yüzde 12.3, BDP yüzde 2.3

Süleymancılar: AK Parti: Yüzde 45.5, CHP yüzde 10.4, MHP yüzde 14.3

Cübbeli Hoca: AK Parti yüzde 81 CHP,- MHP -, BDP yüzde 4.8

Hizbullah: AK Parti yüzde 44.4, CHP yüzde 11.1, MHP yüzde 22.2, BDP -

Nakşiler: AK Parti yüzde 75, CHP yüzde 12.5, MHP -, BDP-

İsmailağa Cemaati: AK Parti yüzde 100, CHP-, MHP-, BDP-

Yukarıda verilen oranlarda BDP’liler Hizbullah, Nakşiler, Süleymancılar ve İsmail Ağa Cemaatine olumlu bakmazken, Gülen cemaatine yüzde 3.8, Nur Cemaatine yüzde 2.3, Cübbeli Hocaya 4.8 olumlu bakıyor. Ayrıca Doğu ve Güneydoğu’da yoğun bir şekilde çalışıyor olmasına rağmen MHP’lilerin yüzde 22.2’si Hizbullah’a olumlu bakıyor.

HALK CEMAATLERİ OLUMLU BULUYOR

Araştırmada sorulan “Genel olarak dini cemaatler hakkında hangi kanaatlere sahipsiniz” sorusuna ankete katılanların yüzde 31.4’ü karşı değilim derken, yüzde 24.3’ü olumlu buluyorum dedi. Halkın yüzde 16.8’i cemaatlere şiddetle karşıyım derken, yüzde 11.1’i de çok olumlu buluyorum cevabını verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir