• DOLAR 32.378
  • EURO 35.044
  • ALTIN 2326.038
  • ...
Kavurucu sıcakta peynir nasıl muhafaza edilir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Vakıflar Genel Müdürlüğüne bağlı Süt ve Süt Ürünleri Çarşısı`nda esnaflık yapan peynir üreticileri, kavurucu yaz sıcaklarında peynirin saklama koşulları hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Peynirin saklama koşulları noktasında bilgilendirmede bulunan Abdullah Ademoğlu, peynirleri buzdolabının alt raflarında ve kapalı bir şekilde muhafaza etmek gerektiğine ve derin dondurucudan sakınmak gerektiğine dikkat çekti.

Peynirin satın alındıktan sonra en kısa zamanda buzdolabına yerleştirilmesi gerektiğinin altını çizen Ademoğlu, “Buzdolabı sıcaklığı 4 ile 6 derece arasında olmalıdır. Buzdolabına geri konulacak ürün temiz bir kapta muhafaza edilmelidir. Buzdolabı kapları kesinlikle hava geçirgenliği olmayan kaplardan seçilmeli. Aksi takdirde koku çeker ve bozulabilir. Farklı ürünler aynı kap içinde saklanmamalıdır.” dedi.

“Halk, yöresel ürün yemeyi seviyor”

Peynirin sıcak havada ekşime yaparak bozulmaya neden olduğunu söyleyen Gültekin, peynirde gözeneklerin fazlalığının, asitli süt kullanıldığına delil olduğunu belirtti.

Peynire bozulmaması ve zarar görmemesi için uygun ortamlar oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Gültekin, “Peynir tüketmek isteyenler, yerel ve taze peynirler tercih etmeli. Peyniri eskiden bodrumlarda saklarlardı. Her evin bodrumları vardı. Ancak şimdi buzdolapları vardır. Halk, yöresel ürün yemeyi seviyor.” ifadelerini kullandı.

“Peynir sezonu bitiyor”

Beyaz peynirin ambalajı açıldıktan sonra kendi suyu içinde saklanması gerektiğine vurgu yapan Menduh Kulluk ise böylece uzun zaman besin değerleri ve lezzetinin kaybolmayacağını belirtti.

20 seneden beri esnaflık yaptığını söyleyen Kulluk, “3 aydan beri peynir sezonu geliyor. Peynirleri tuzlayıp dolaba atıyoruz.  Mayıs-Haziran aylarından kışlık için peynirleri dolduruyoruz. Ekim-Kasım aylarında çıkarıp insanların sofrasına gönderiyoruz. Bize peynirler Mardin Derik ve Karacadağ tarafından geliyor. Orada kalmazsa Yüksekova, orada da kalmazsa Maraş`tan getiriyoruz. Halk daha çok köy peyniri tercih ediyorlar.” şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Yunus Sırat –İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir