• DOLAR 32.573
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2425.742
  • ...
Adana`ya Göçen Depremzedeler İçin Acil Yardım Çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADANA - Adana`da yayın yapan Vuslat FM`in programına katılan Adana Umut-Der Başkanı Selahaddin Yeniay, Mersin Mustazaf Der Başkanı Veysi Yumlu ile Mavi Marmara Gemisi şehitlerinden Çetin Topçuoğlu`nun eşi Çiğdem Topçuoğlu, Adana`ya göç eden Vanlı depremzedeler için acil yardım çağrısı yaptılar.

Depremzedelerin Bizden İstedikleri Şeylerden Biri de Kur`an-ı Kerim

Programda konuşan Adana Umut-Der Başkanı Selahaddin Yeniay; "En çok ihtiyaç duyulan şeylerin başında gıda, kilim, battaniye, yatak, yorgan ve yastık gelmektedir. Bazı bayanların, pardösüleri olmadığı için dışarı çıkamadıklarını gördük. Bizden istedikleri şeylerden biri de Kur`an-ı Kerim" dedi.

Yardımların kesilmeden devam etmesi gerektiğini belirten Yeniay; "Halkımızın soğuk hava şartlarını dikkate alarak, kilim, battaniye, yatak, yorgan, soba, yakacak, gıda ve giyim yardımında bulunmaya devam etmelerini istirham ediyoruz. Özellikle gıdanın sürekli gereken bir ihtiyaç olduğunu hatırımızdan çıkarmayalım" diye konuştu.

Depremzedeler Hallerine Şükrediyorlar

Depremzedelerin hallerine şükrettiklerini gördüklerine dikkat çeken Yeniay; "Ekseriyetinin hiç eşyaları yok. Buna rağmen bir şeyler isterken çok utandıklarını ve sadece kendilerini değil diğer depremzedeleri de düşünüyorlar. Eşya isterken çok mütevazi davranıyorlar. Bir aileye birkaç parça eşya verdiğimizde "Bize bu kadar yeter, biraz da diğer depremzedelere kalsın" dediklerine şahit olduk. Bununla birlikte kendilerinin iş bulmak için çaba harcadıklarına şahit olduk. Depremzede kardeşlerimize iş vermek isteyenler, dilerlerse bizim aracılığımızla kendilerine ulaşabilirler."dedi. Yeniay, Mavi Marmara Gemisi şehitlerinden, Şehit Çetin Topçuoğlu`nun ailesine, depremzedelere yapılan yardım çalışmalarında gösterdikleri özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti.

Van depreminin ardından depremzedeler için ailece gönüllü çalışma başlattıklarını belirten Mavi Marmara Gemisi şehitlerinden Çetin Topçuoğlu`nun eşi Çiğdem Topçuoğlu; "Deprem olduğu gün hemen biz ne yapabiliriz diye düşündük. Çünkü bu insanlara yardım gitmesi gerekecekti. Hemen etrafımızdan, sağımızdan-solumuzdan yardımlar toplamaya başladık ve Van`a bir kamyon eşya yolladık. Daha sonra da depremzede ailelerin tespiti ve ihtiyaçlarının tespiti için çalışmaya başladık."dedi.

Kendi Evimizde Neye İhtiyacımız Varsa Kardeşimizin de Onlara İhtiyacı Var

Adana`ya göç eden depremzede ailelerle görüşmenin ötesinde onları kendi aileleri gibi gördüklerini belirten Topçuoğlu, depremzedelerin ihtiyaçlarına dikkat çekti; "Her şeye ihtiyaç var, bir şeye değil. Kendi evimizde neye ihtiyacımız varsa Van`dan gelen kardeşimizin de onlara ihtiyacı var. Bizim şu an için gıda bankası oluşturacak imkânımız yok. Ama gıda evleri oluşturabiliriz. Bacılarımızla apartman apartman gezerek her bir eve durumu anlatabilir, yardım talep edebiliriz. Onlar da diyecek, bir paket makarna, bir paket yağ, bir paket şeker bağışlıyorum. Ayrıca depremzede ailelerden yanlarına kimliklerini bile almadan gelenler var. Bazı doktor arkadaşlarla görüştük, inşallah sağlık hizmeti almaları için buralara götüreceğiz" şeklinde konuştu.

Üçüncüyü Muhakkak Verelim

İnfak`ın önemine de değinen Topçuoğlu; "Adana`daki ve Türkiye`deki kardeşlerime mesajım şudur: Özellikle mutfak masraflarından kısıp bir bölümünü kardeşlerine ayırsınlar. Hanımlar yemek pişirirken bir tabağı doldurup yan komşusuna vermek için yapsın, dökmek için değil. Bize Vanlı depremzedelere yardım olarak gelen eşyalara dikkat ettik, en fazla kadın kıyafeti vardı. Erkek kıyafeti çok az. Demek ki biz kadınlar kıyafete çok para harcıyoruz. O yüzden biri kirlendiğinde diğerini temiz giyelim diye elbiselerimiz iki tane olsun. Üçüncüyü muhakkak verelim."dedi.

Programa katılan Cumali Topçuoğlu da, depremzedelere yönelik yapılabilecek yardım faaliyetleriyle ilgili görüşlerini paylaştı. Yapılacakların zaman kaybetmeden gerçekleşmesi gerektiğini söyledi.

Van`a Hırsızlar Dadandı

Programa katılan depremzede Abdurrahman Taşkın, Van`daki depremin ardından yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Taşkın; "İkinci deprem akşam olunca büyük bir yıkım ve korkuya sebep oldu. Can kaybımız da oldu. Depremden sonra Van`ın komplesi valiliğe yığılmıştı, bunun sırasını beklemek günlerimizi alacaktı. Allah`a çok şükür o esnada imkânımız vardı biz de üzerimize alabileceğimiz kadarını alarak Adana`ya göç ettik. Şu anda kirada kalıyoruz. Bizim şu anda tek sorunumuz işsizlik. Çalışırsak kendi ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz. Biz hep veren el olduğumuz için alamıyoruz."dedi. Van`da güvenlik sorunu olduğunu, hırsızların çadırlara dadandığını söyledi.

Allah`u Teala Bize İkinci Bir Şans Verdi

Diğer bir depremzede Cahit Arslan ise kızının gördüğü rüyadan bahsetti; "11 yaşındaki kızım depremden bir ay önce bir rüya gördü. Çocuktur diye üzerinde durmadık. "Baktım kıyamet kopuyordu. Cehennemin kapısı açık tüm insanlar cehenneme gidiyordu. Biz tam cehennemin kapısına gelmişken Allah`tan bize bir şans daha tanındığı söyleniyordu. dedi. Gerçekten de Allah`u teala bize ikinci bir şans verdi. Biz ne kadar şükretsek, kulluk yapsak azdır" diye konuştu.

Mersin Mustazaf Der Başkanı Veysi Yumlu ise, Mersin`de depremzedelere yönelik sürdürdükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Oluşturdukları kriz masası ile onlarca depremzedeye yardım ulaştırdıklarını söyledi.

Ayhan Kaya - İLKHA

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/29414.jpg

http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/29415.jpg


http://www.ilkehaberajansi.com.tr/images/photo/29416.jpg

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir