• DOLAR 32.333
  • EURO 35.167
  • ALTIN 2313.164
  • ...
SON DAKİKA
Mısır`da yüzlerce tutuklu kayıp
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsan hakları ihlalleri üzerinde çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşu İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Mısır yönetiminin gayrimeşru uygulamalarını vurgulayan yeni bir rapor yayımladı. Uluslararası alanda faaliyet gösteren örgüt, Mısırlı güvenlik yetkililerinin muhalifleri haksız yere tutukladığını ve tutukluların önemli bir kısmından bir daha haber alınamadığını belirtti.

Kurumun Ortadoğu Direktörü Joe Stork, Darbeci Sisi yönetiminde, Mısır cunta güçleri neredeyse tamamen dokunulmaz hâle geldi açıklamasında bulundu. Raporda insan hakları ihlaline en çok maruz kalan kesimin Müslüman Kardeşler (İhvan) olduğu belirtildi. Sadece İhvan yanlılarının değil, liberallerin ve sol görüşlü muhaliflerin de Mısır hapishanelerinde kayboldukları belirtildi. Toplamda 40 bin kişinin tutuklandığı bilgisi raporda yer aldı. Raporda somut örneklere de yer verildi.

Esra Tavil, Ömer Ali ve Suheyb Saad isimli üç üniversite öğrencisinin 1 Haziran'da Kahire'de tutuklandığı bildirildi. Yetkililerin, 20'li yaşlardaki bu üç gencin tutuklandığını reddettiği, fakat gençlerin farklı hapishanelerde görüldüğü aktarıldı. 46 yaşındaki Said Rassid'in de 4 Haziran'da üniformalı polisler tarafından gözaltına alındığı, olaydan 3 gün sonra cesedinin ailesine teslim edildiği kaydedildi.

İngiltere'de yayın yapan BBC'nin görüş aldığı uzmanlar "Gözaltındaki kişilerin kasten kaybedilmesi, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir. Eğer yönetim, bu uygulamaları sistematik hale getirmişse 'insanlığa karşı suç' söz konusudur" ifadelerini kullandı. AFP'nin haberine göre üst düzey bir emniyet yetkilisi ise "Bahsettiğiniz metotları uygulamıyoruz. Elinizde kanıt varsa dilekçe yazın" açıklamasında bulundu.

Ülke tarihinin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, dönemin savunma bakanı, şimdinin gayrimeşru Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi tarafından 2013'te askeri darbeyle devrilmişti. Yaşanan süreçte 3 bin 500 kişi hayatını kaybetti, aralarında İhvan'ın üst düzey isimlerinin de bulunduğu yüzlerce kişiye idam cezası verildi. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir