• DOLAR 32.352
  • EURO 35.129
  • ALTIN 2308.41
  • ...
AB`den İsrail`e `Gazze` çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Avrupa Birliği (AB), siyonist İsrail'e Gazze'ye uyguladığı izolasyonları sonlandırması ve geçiş noktalarını tamamen açması çağrısında bulundu.

Brüksel'de AB dışişleri bakanlarını bir araya getiren AB Dış İlişkiler Konseyi toplantısı sonuç bildirgesi açıklandı.

Buna göre, İsrail-Filistin çatışmasında kapsamlı ve adil bir çözüm gerektiği ifade edildi.

İsrail ve Filistin'in birbirini tanıyarak barış ve güvenlik içerisinde yaşayabileceği, tarafların iki devletli çözüm dışında alternatifi olmadığı ve iki tarafın da somut adımlarla iki devletli çözüm için yükümlülüklerini yerine getirmeleri gerektiğinin altı çizildi.

Bölgede güven ortamının hazırlanmasını AB'nin aktif olarak destekleyeceği, devletlerin ve diğer aktörlerin barış ve güvenlik için sorumlu davranması gerektiği anlatıldı.

Mezarlık konusuna acil önem verilmeli

Gazze'deki mezarlık konusuna acil önem verilesi gerektiğine dikkat çekilerek, Gazze Şeridi'nde çatışmalardan bir yıl sonra insani ve sosyo-ekonomik durumun vahim durumda olduğu belirtildi.

Uluslararası toplumun Gazze'ye verdiği yardım sözlerini yerine getirmesi gerektiğinin altı çizilerek, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na mali destek sağlanması gerektiği anımsatıldı.

İnsani yardımlar yerine ulaşmalı

İsrail'in Gazze'ye uyguladığı izolasyonun hafifletilmesinin olumlu ancak yetersiz olduğu, insani yardımların bölgede tamamen yerine ulaşması gerektiği ifade edildi.

Gazze Şeridi'nde siyasi, ekonomik ve güvenlik açılarından esaslı değişim gerektiğine dikkati çeken AB, bölgedeki izolasyonların son bulmasını ve geçiş noktalarının tamamen açılmasını istedi.

İsrail'e, Susya ve Abu Nwar'da Filistinli'lerin ev ve altyapılarını imha etmeyi durdurması, Filistin'lileri zorunlu göç ettirmeye son vermesi çağrısında bulunuldu.

İsrail'in yeni yerleşimleri hukuka uygun değil

İsrail'in yeni yerleşimlerinin uluslararası hukuka uygun olmadığı vurgulanarak, İsrail 'in yerleşim politikaları ve bu bağlamda yaptıklarına şiddetle karşı çıkıldı.

Ayrıca, taraflar şiddet karşıtı ve barışçıl bir tutuma davet edilirken, kalıcı ateşkes çağrısında bulunuldu

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir