• DOLAR 32.384
  • EURO 35
  • ALTIN 2326.163
  • ...
BM Güvenlik Konseyi`nden 5+1`e Onay
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NEW YORK - BM Güvenlik Konseyi, İran ile 5+1 ülkeleri (Rusya, ABD, İngiltere, Çin, Fransa ve Almanya) arasında Viyana'da varılan anlaşmayı (JCPOA) onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oy birliği ile kabul etti.

Karar metnine göre, İran'a 8 yıl boyunca balistik füze teknolojileri, 5 yıl süreyle de konvansiyonel silah ambargosu sürecek. Bu süre boyunca ülkeler, ancak BM Güvenlik Konseyi'nden önceden izin çıkması durumunda İran'a balistik füze teknolojisi ve konvansiyonel silah verebilecek.

Bu transferlere izin verilmesi için BM Güvenlik Konseyi kararı aranması, konseyde veto yetkileri olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'ya İran'a silah ve füze satılmasını tek başlarına engelleme fırsatı tanıyacak.

BM Güvenlik Konseyi kararı 90 gün sonra yürürlüğe girecek ve ülkeler yaptırımların kaldırılması için hazırlıklara başlayacak. Yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasına da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun onayının ardından başlanacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir