• DOLAR 32.6
  • EURO 34.682
  • ALTIN 2526.634
  • ...
"Halk GDO`lu ürünleri tüketmek istemiyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Biyogüvenlik Kurulu`nun, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği`nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine, bazı genetiği değiştirilmiş mısır ve soya çeşitlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına onay verilmesine tepki gösterdi.

Yazılı bir açıklama yayımlayan Milletvekili Sarıbal, kararın 16 Temmuz 2015`te Resmi Gazete`de yayımlandığını ifade ederek GDO`lu yemle beslenen hayvanların eti, sütü, yumurtası hiçbir etiketlemeye dahi gerek duyulmadan tüketime sunulduğuna dikkat çekti.

GDO konusunda toplumun bilinçlendirilmediğini belirten Sarıbal, “GDO, yemler yoluyla hayvan dokusuna geçer ve araştırmalarla da tespit edildiği gibi hayvan bundan zarar görür. GDO`ların insan sağlığına alerjiler, antibiyotiğe direnç ve benzeri konularda zarar verdiği bilimsel olarak ortaya çıkmıştır. GDO`lu ürünler ithal etmek yerine ülkemizde GDO`suz ürünlerin üretimi teşvik edilmelidir. Ülkemizin kaynakları yabancı tarım şirketlerine değil; kendi çiftçilerimize aktarılmalıdır” dedi.

“Halkımız GDO`lu ürünleri tüketmek istemiyor”

Açıklamasında GDO`nun insan sağlığına zararlarının saymakla bitmeyeceğine değinen Sarıbal, “Türkiye GDO`lu ürünlere muhtaç değil. Halkımız, GDO'lu ürünleri ve bunlarla beslenen hayvanların ürünlerini tüketmek istemiyor. Ülkemizin ihtiyacı olan GDO ürünler-yemler değil, doğru tarım politikalarıdır. Türkiye`de halk sağlığıyla oynamak isteyenlerin her zaman karşısında olacağımızın bilinmesini isteriz. İnsan sağlığına olumsuz etkileri her geçen gün ortaya konan GDO`lu ürünler için ısrar etmekten bir an önce vazgeçilsin.” ifadelerine yer verdi.  

Hangi ürünlere izin verildi?

Sarıbal`ın açıklamasına göre; 16 Temmuz`da Resmi Gazete`de yayımlanarak kullanılmasına izin verilen GDO`lu ürünler şunlar:

- Zararlı böceklere karşı dayanıklılık sağlayan gen içeren GDO`lu MIR604 mısır çeşidi,

- Böcek türlerine dayanıklılık sağlayan gen içeren GDO`lu MON863 mısır çeşidi,

- Yabancı ot ilacına (herbisite) tolerans sağlayan gen içeren GDO`lu T25 mısır çeşidi,

- Böceklere dayanıklılığı sağlayan gen içeren GDO`lu MON87701 soya çeşidi,

- Böceklere dayanıklılığı sağlayan gen ile herbisite toleransı genleri içeren GDO`lu MON87701xMON89788 soya çeşidi ve ürünleri.  (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir