• DOLAR 32.526
  • EURO 34.974
  • ALTIN 2450.872
  • ...
Müteahhitler Belgesiz Usta Çalıştıramayacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BİNGÖL- Türkiye Odalar Borsalar Birliği 11.11.2011 tarihli bir yazı ile bünyesindeki tüm odalara ilgili gelişme konusunda bilgilendirmede bulundu ve gereğini yapılmasını istedi.

Yeni düzenleme ile 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında edinilmiş diploma, ustalık belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız işyeri açma belgesi, kalfalık, ustalık belgelerinden birisinin bulunması gerekiyor.

Bu kapsamda, 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren, inşaat ve tesisat işlerinde yapım işi üstlenen yapı müteahhitlerinin yetke belgesiz usta çalıştırmalarına izin verilmeyecek.

TOBB`un odalara oradan da üye işadamı müteahhitlere gönderilen yazıda devamla, Geçici Ustalık Yetki Belgesi alınabilmesi için gerekli başvuruların, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşundan alınacak belge ile 01 Ocak 2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye yapılabileceği, 01 Ocak 2012 tarihinden itibaren cezalı duruma düşülmemesi için Geçici Ustalık Yetki Belgesi`nin, gerekli başvuru yapılmak suretiyle en kısa zamanda alınması gerektiği ifade edildi.

Müteahhitlere ve inşaat mühendisleri ile inşaat yapan işadamlarına gönderilen yazıda ayrıca 01 Ocak 2015 tarihinden önce, müdürlük veya ilgili idareye başvurarak adına Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim verilmesi öngörüldüğü, bu eğitim sonucunda verilecek belgelerin yetki belgesi olarak kabul edileceği belirtilirken Konunun aciliyetine binaen, ustalık belgesine sahip olmayan ustaların Geçici Ustalık Yetki Belgesi almak üzere, bir an önce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurmaları gerektiği kaydedildi.

Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Bozan, şunları kaydetti:"Odamız üyesi yapı müteahhitlerinin çalıştırdıkları usta ve kalfalarına ekinde SGK bordolarının bulunduğu yazı ile kanıtlayarak, Çevre Müdürlüğü veya Yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idarelere yönlendirmeleri gereklidir. Geçici Ustalık Yetki Belgesi düzenlenenlere, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlar tarafından 32-40 saatlik eğitim sonucunda verilen belgeler ustalık yetki belgesi olarak kabul edilecek belgeler olarak sıralanacaktır."

Ali Yıldırım-İLKHA
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir