• DOLAR 32.375
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2325.76
  • ...
Japon Cep Sobaları Vanlıları Isıtacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Depremzedeler, Japonya`dan gönderilen cep sobalarıyla ısınacak.
 
Japon doktor Miyazaki`nin Van depreminde hayatını kaybetmesinin ardından Ağrı`nın Doğubayazıt ilçesine gelen Japon yazar, rehber Ayumi İwasaki, doğa fotoğrafçısı Gökmen Önay`la görüştü.
 
Hem doktor Miyazaki`nin anısının yaşatılması hem de depremzedelere destek için yardımda bulunacaklarını ifade eden İwasaki, ülkesine döndükten sonra, " adlı blog kurarak yardım kampanyası başlattı.
 
Kampanya kapsamında Japonya`da toplanan cep sobaları ile battaniyeler, Van`a ulaştırılmak üzere Ağrılı fotoğrafçı Gökmen Ö nay`a gönderildi.
 
Önay, 6 yıl önce İshak Paşa Sarayı`nda fotoğraf çekerken Japon yazar, rehber Ayumi İwasaki ile tanıştığını söyledi.
İwasaki`yle her Türkiye`ye geldiğinde görüştüklerini belirten Ö nay, şunları kaydetti:

"Ayumi İwasaki ülkesine döndüğü zaman da arkadaşlığımız devam etti. Van depreminde hayatını kaybeden Japon doktor Miyazaki`nin ölümünden iki gün sonra arkadaşım İwasaki Doğubayazıt`a geldi, birlikte konuştuk. Hem doktor Miyazaki`nin anısını yaşatmak hem de depremzedelere destek olmak için yardım kampanyası başlatacağını söyledi. Bölgede özellikle ısıtıcıya ihtiyaç olduğunu ifade ettim. Japonya depreminde halkın ısınma ihtiyacını cep sobalarıyla karşıladığını ifade etti. İwasaki, Japonya depreminde Türkiye`den destek gördüklerini söyledi."
 
-"İlk etapta bin 500 paket cep sobası geldi"-
 
Yazar İwasaki`nin ülkesine döndükten sonra bir blog kurarak depremzedeler için destek çağrısında bulunduğunu ifade eden Önay, kampanyanın ardı ndan Japon halkı tarafından Türkiye`ye cep sobalarının gönderilmeye başladığını söyledi.
Şu ana kadar kendisine bin 500 paket cep sobasının ulaştığını bildiren Önay, "İlk etapta bin 500 paket cep sobası geldi. Japon halkı bunları kargoyla bana ulaştırıyor. Ben de araçla deprem bölgesine gönderip kendim dağıtıyorum. Vatandaşa bu cep sobalarını nasıl kullanacaklarını anlatıyorum" diye konuştu.
 
Yardım için gönderilen malzemelerin vergisini de ödemek zorunda kaldığın ı kaydeden Önay, "Bunlar sonuçta yardım malzemesi. Ama Türkiye`ye giriş yapıldığı için vergi ödemek zorunda kalıyorum. İnsanlara yardım için götürülen bu malzemelerden vergi alınmazsa daha iyi olur çünkü maddi konuda sıkıntı yaşıyoruz. Bu malzemeleri kendi imkanlarımla deprem bölgesine götürüp dağıtıyorum" dedi.
 
-Japon halkından depremzedelere mektup-
 
Van`daki depremzedeler için gönderilen bazı paketlerden mektup çıktığın ı belirten Önay, "Mektuplarda, Japon doktorun iki ülke arasında barış köprüsünü kurduğunu ve onun anısına depremzedelere ısınması için cep sobası gönderdiklerini ifade ediyorlar" diye konuştu.
 
Önay, Japonya`da "kırk yama" olarak adlandırılan ve "unutulmadınız, yanınızdayız" mesajı veren 20 battaniye de gönderildiğini bildirdi.
 
-Cep sobası nasıl kullanılır?-
 
Japonya`dan gönderilen cep sobası paketlerinde 5-6 adet soba bulunuyor. Sobanın üzerinde bulunan fünye çekilerek kişinin üzerindeki iç giysinin sırt bölümüne yapıştırılıyor. Elektrik ve ateşe ihtiyaç duymadan kendiliğinden ısınan cep sobası, vücut ısısını 24 saat boyunca 40 dereceye kadar koruyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir