• DOLAR 32.6
  • EURO 34.815
  • ALTIN 2507.78
  • ...
`Bayramı yemek festivali olmaktan çıkarın!`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan Bayramı`na bir gün kala, uzmanlardan sağlıklı beslenme ile ilgili uyarılar gelmeye devam ediyor. İlke Haber Ajansı`na konuşan Diyetisyen Nesibe Büşra Diler, vatandaşlara “Bayramı yemek festivali olmaktan çıkarın!” uyarısında bulundu.

Ramazan ayında farklı bir beslenme şekline alışan metabolizmayı, bayram ve sonrasında nasıl yönlendirmek gerekiyor? Ramazan bayramında sabah, öğle akşam öğünlerini nasıl düzenlemeliyiz?  Israrlı ikramlara karşı ne yapılmalı?

İlke Haber Ajansı`na konuşan Diyetisyen Nesibe Büşra Diler; merak edilen soruları cevaplayarak, bayramda nasıl bir beslenme düzeninin izlenmesi gerektiğini açıkladı.

Bayramla birlikte oruç döneminin sona ereceğini anımsatan Diler, Ramazan boyunca değişen beslenme düzeniyle yavaşlayan metabolizmanın bayramla birlikte tatlı tüketiminin artmasıyla yeniden bir sarsıntı geçireceğini kaydetti.

Birbirinden lezzetli tatlıların hazırlandığı ve ikramların yapıldığı ‘Ramazan Bayramı`nı ‘en az hasarla` atlatmanın ipuçlarını veren Diler, "Ramazan boyunca iftar, sahur ve gece atıştırmalıkları şeklinde iki-üç öğünle beslendiniz. Şimdi az az ve sık sık yiyerek metabolizmanızı yeniden altı öğüne adapte etmelisiniz. Bu durumda bayramı yemek festivali olarak düşünmek yerine, yavaş geçişlerle adaptasyon diyeti olarak değerlendirmelisiniz." dedi.

Ramazan boyunca en fazla özlenen öğünün kahvaltı olduğuna dikkati çeken Diler, "Çoğu aile içinde herkesin bir araya geldiği bayram kahvaltısı özel bir öğündür. Kahvaltı için doğru seçimler yapmak adaptasyon sürecindeki metabolizma için de çok önemlidir. Sofranızda peynir çeşitleri, bol salatalık, domates gibi söğüş sebzeler, süt, kahvaltılık gevrek, haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek bulunsun." ifadelerini kullandı.

Tatlı tüketimine dikkat!

Ramazan Bayramı'nda ev ziyaretlerinde şerbetli tatlı tüketiminin toplumumuzun vazgeçilmezi olduğuna dikkati çeken Diyetisyen Diler, uyarılarına şöyle devam etti: "Ziyaretlerde özellikle tatlı ve şekerleme, draje ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli; bu tür gıdalar hacmi küçük fakat enerjisi yüksek gıdalardır. Özellikle bayramda bu tür gıdalarla öğün geçiştirmek yapılacak en büyük hatalardan biridir. Kan şekerinin hızlı yükselip takiben hızlı düşmesine ve bir diğer öğün gereğinden fazla besin alımına neden olur. Bu bayram, misafirlerinize meyve salataları, dondurmalı meyve tatlıları sütlü tatlılar ikram ederek onlara büyük bir iyilik yapabilirsiniz. Şerbetli tatlılardan olabildiğince kaçınmalısınız.”

Yürüyüş yapmayı ve su içmeyi ihmal etmeyin

Bayram boyunca her gün en az 10 bardak su içilmesini de öneren Diler, metabolizmanın devamı, sağlığı ve arınması için bunun çok önemli olduğunu vurguladı.

Bayram döneminde herkesin kendisini kontrol altında tutması gerektiğinin de altını çizen Diler, "Bayramda kendimizi besin tüketiminin kısıtlandığı bir dönemden çıkmış gibi hissetsek de kontrolsüz besin tüketimini engellemeli, masaya oturup bir anda fazla yemek yeme alışkanlığından vazgeçmeliyiz. Bayram ziyaretlerinde yakın mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyüşü artırmalı, birkaç kat çıkmak için asansör yerine merdiveni tercih etmeliyiz. Unutmamalıyız ki bugün yediğimiz-içtiğimiz her şey sağlıklı geleceğe yaptığımız yatırımdır. Sağlıklı, huzurlu ve birlikteliklerin şeker tadında olduğu bayram olsun.” şeklinde konuştu.  (Veysi Siyah, Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir