• DOLAR 32.384
  • EURO 35.005
  • ALTIN 2326.163
  • ...
"Bayramlar İslam âlemi için dirilişin muştusudur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayından sonra Müslümanların bayram sevinci yaşayacağını belirten Mersin Tarsus İlçe Müftüsü Hayri Erenay, ama her bayramda olduğu gibi bu bayramda da bayramlığını giyemeden bembeyaz kefene sarılan çocukların olduğuna dikkat çekerek, bu bayramın Müslümanların akan kan ve gözyaşlarının dinmesine vesile olması temennisinde bulundu.

Ramazanın her yıl ruhlara güzellik, gönüllere zenginlik veren, iradeleri eğitmek ve toplumsal hayata huzur iklimi getirmek üzere yücelerden gelen bir kutlu misafir olduğunu söyleyen Müftü Hayri Erenay, her sene ilahi bir armağan gibi gelen bayramların, imanı bir, vicdanı bir olan kullara Allah`ın (cc) armağanı olduğunu söyledi.

İslam`ın şiarlarından olan bayramların, Müslüman kalma bilincini diri tutan ve İslam milletlerine tarih sahnesinde süreklilik kazandıran müstesna zaman dilimleri olduğunu belirten Erenay, “Bayramlar, bizim için büyük bir nimettir. Her nimetin sorumluluğu vardır. Bayramlar, hakkın, hakikatin, adaletin, iyinin, güzelin, mazlumun, fakirin, açın, kimsesizlerin ve muhtaçların yanında olma zamanlarıdır. Bu bayram Kur`an`ın, Sevgili Peygamberimizin ve ondan evvel yeryüzünü şereflendiren diğer peygamberlerin sözünün Hak`tan olduğunu ve hak olduğunu idrak edenlerin bayramıdır. Bayramlar mutluluğun, sevincin, muştunun hakkını verme günleridir. Bayramlar, Müminlerin her zamankinden daha çok kaynaştığı, bir olduğu, diri olduğu, hüzün ve sıkıntıların paylaşıldığı, neşe ve sevinçlerin evlerden evlere, şehirlerden şehirlere, ülkelerden ülkelere yayıldığı zaman dilimleridir.” dedi.

“Bayramlığını giyemeden bembeyaz kefene sarılan yavrularımız var”

Erenay, “Bugün üzülerek görüyoruz ki Filistin`de, Kudüs`te, Gazze`de, Myanmar`da, Arakan`da, Suriye`de, Irak`ta, Mısır`da ve daha birçok İslam beldesinde Rabbin yüce katında bayramı hak ettiği halde, zalimlerin silahlarının gölgesinde olmaktan ötürü bayramını bayram gibi yaşayamayan kardeşlerimiz var. İftar sofralarına, sahur sofralarına atılan bombalarla yüreklerine ateşler düşmüş, ocakları başlarına yıkılmış nice din kardeşlerimiz var. Bu kutlu ayda bile, insanlıktan nasibini alamamış kişilerce katledilip, daha bayramlığını giyemeden bembeyaz kefene sarılan küçücük masum çocuklarımız var. Öpülesi elleri evlat kanına bulaşmış, yüreği atılan bombalarla parça parça edilmiş analarımız, çaresizlik girdaplarına itilmiş babalarımız var.” şeklinde konuştu.

“Bayramlar İslam âlemi için dirilişin muştusu ve habercisidir”

Bayramların Müslümanlar için bir diriliş muştusu olduğunu vurgulayan Erenay, “Biliyor ve Allah`a dua ediyoruz ki, bugün bu bayram vaktinde üzerimize sağanak sağanak yağan rahmet yağmurları, insanlık için ve bilhassa İslam âlemi için umut çiçekleri büyütürken, zalimlerin içini yakan ateşe, öfkeye ağır bir tokat mahiyetindedir. İnanıyoruz ki bayramlarımız; aç bırakarak doyanlara, sömürerek alanlara, mazlumu ezerek iktidar olanlara ve en az kendileri kadar yaşama hakkına sahip olan güçsüz insanlara dünyayı dar, vatanını mezar eden zihniyete, Allah`ın ve Hakk`ın yanında olmanın, bunun gibi daha nice bayramlar ve zaferler getireceğinin korkusunu yaymaktadır.” ifadelerini kullandı.

Erenay, bayrama güven içinde ulaşan Müslümanların, bayrama acıyla, gözyaşıyla ulaşabilmiş kardeşlerine, yüreklerindeki ateşi bir nebze de olsa ferahlatacak en kalbi ve samimi duygularla çokça dua ve selam göndermesi gerektiğini belirtti. 

“Bayramın neşe ve mutluluğunu hep birlikte paylaşalım”

Bayram sevincinin herkesle paylaşılması gerektiğini belirten Erenay, Allah`ın (cc) Müslümanlara katından bir müjde ve mükâfat olarak sunmuş olduğu bayramlarda anne, baba ve eşlerimizi sevindirilmesi gerektiğini vurguladı.

“Evlerin canlı bayramları olan çocuklarımızı bayramın coşkusuyla mutlaka tanıştıralım.” diyen Erenay, aile büyüklerine, akrabalara, komşulara, arkadaş ve dostlara hürmet ve muhabbetin gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Bayramda yetimlerin, gariplerin, yaşlıların, mahkûmların, kimsesizlerin, hastane köşelerinde şifa bekleyenlerin gönüllerinin alınması gerektiğini ifade eden Erenay, “Bayram yapamayanlara bayram yaptıralım! Yüreklerin en ağır yükü olan küskünlüklere son verelim! Ve şunu asla unutmayalım! İnsanlığın ümidiyiz biz. Bayramı kendi adımıza değil insanlık adına yaşayalım. Bayramımız yeni bayramlar doğursun. Sevincimiz yeni sevinçlerin toprağı olsun. Huzurumuz nice huzursuzlukların çaresi; mutluluğumuz dünyanın dört bir yanındaki acılara teselliler sunsun. Bayramınız mübarek olsun.” diyerek sözlerini sonlandırdı.   (A. Hakim Kurt-İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir