• DOLAR 32.342
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2311.305
  • ...
SON DAKİKA
 İtalyan Hocadan Namaz Hassasiyeti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İtalya`da yüksek lisans öğrenimi gören Türkiyeli öğrencinin ibadet sorunu, eşine az rastlanır bir hoşgörü örneğiyle çözüldü. Namaz kılması için üniversitede yer tahsis edilemeyince, Türkiyeli kız Melek Nur Soylu`ya İtalyan profesör bizzat kendi odasının anahtarını verdi.Ekim ayında Milano Bicocca Üniversitesi Psikoloji Bölümü yüksek lisans programına kayıt yaptıran Melek Nur Soylu`nun namaz için yer talebi, yönetmelik engeline takıldı. Ancak buna rağmen öğrencisine sahip çıkarak, "çözüm bulununcaya kadar ibadetini rahatça eda etmesi için" odasının anahtarını Türkiyeliöğrencisine veren Prof. Chiara Volpato, oldukça anlamlı bir hoşgörü dersi de vermiş oldu.

MELEK NUR SOYLU: HOCAM BANA MORAL VERDİ
Melek Nur Soylu, namaz kılmak için Psikoloji Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Chiara Volpato`ya kampüste ibadet edebileceği bir yere ihtiyacı olduğunu, bu konu hakkında ne önerebileceğini soran bir mail yazdığını ifade etti. Soylu, Prof. Volpato`nun kendisine ibadet için uygun bir yer aradığını; ancak meselenin üniversite yönetmeliğine takıldığını, iki hafta sonra konuyla ilgili görüşmek üzere kendisini yanına çağırdığını anlatarak şöyle devam etti: "Profesör gayet demokratik ve hoşgörülü bir üslupla, bu konuda bir çare bulununcaya kadar kendi odasında ibadet edebileceğimi söyledi ve odasının anahtarını bana verdi!" Soylu, Prof. Volpato`nun bu yaklaşımının kendisine büyük moral verdiğini dile getirdi.
Öte yandan İtalyan La Repubblica gazetesinde önceki gün konuyla ilgili yayınlanan haberde önemli yanlışlıklar olduğu da ortaya çıktı. Haberde, Türkiye öğrencinin Torino kentinde okuduğu belirtilirken, Melek Nur Soylu`nun Torino`da değil Milano`da öğrenim gördüğü ortaya çıktı. La Republica`nın haberinde Torino Politecnico Üniversitesi Mühendislik Fakültesi`nde okuduğu iddia edilen Soylu Milano Bicocca Üniversitesi Psikoloji Bölümü`nde yüksek lisans öğrenimi görüyor.

`TÜRK MEDYASINDA OLAY ÇARPITILDI`
La Repubblica`daki hatalar bunlarla sınırlı değil. Ancak haberdeki yanlışların Türk medyasında katmerlenerek olayın farklı bir şekilde yansıtılması dikkat çekti. Melek Nur Soylu, Türkiye medyasında hadisenin, "Türkiyeli kızın üniversitede dua etme isteği, Torino`yu dönüm noktasına götürdü" başlığıyla yansıtılmasını ve bu başlığın La Republica`ya atfedilmesini oldukça `provokatif` bulmuş. Oysa La Repubblica gazetesi "Müslüman kız öğrenci Üniversite`de namaz kılmak için yer istedi" başlığıyla sadece vakayı rapor etmiş.

Soylu, La Repubblica`nın haberinde "3 vakit namaz" için izin ifadesinin geçtiğini, ama bu ifadenin Türk medyasına "5 vakit için izin" şeklinde yansıtılmasını da anlamakta zorlandığını belirtti. Ancak iki ifadenin de yanlış olduğunu vurgulayan Türkiyeli öğrenci, talepte bulunduğu günlerde yaz saati uygulamasının devam ettiğini ve "sadece öğle namazı için" bu isteğinin geçerli olduğunu dile getirdi. "Herhangi bir sayı ifade etmedim. Sadece namaz kılabilmek için bir yer olup olmadığını sordum." diyen Soylu, bir öğrencinin 5 vakit okulda olmasının imkânsız olduğu halde Türk medyasında bu şekilde yansıtılmasını "doğru ve tarafsız habercilikten uzak bir yaklaşım" olarak yorumladı.

`İTALYANLARA SEMPATİM ARTTI`
Namaz için kendisine odasının anahtarını veren İtalyan profesörün tavrının özellikle Müslüman ülkelerdeki tahammülsüz ve antidemokrat akademisyenlere örnek olmasını dileyen Soylu, İtalya`daki öğrenim hayatından oldukça memnun. Melek Nur Soylu, Prof. Volpato`nun bu örnek yaklaşımı sonrası hem okuluna hem de İtalyanlara karşı sevgi ve sempatisinin arttığını da dile getirdi.

Kaynak: Cihan

Bu haberler de ilginizi çekebilir