• DOLAR 32.349
  • EURO 35.139
  • ALTIN 2307.703
  • ...
SGK devletin resmi haraç kurumu gibi çalıştırılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SGK`nın devletin resmi haraç kurumu gibi çalıştırıldığını iddia eden CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “GSS nedeniyle başta gençler olmak üzere, işsizler, emeklilik bekleyenler, iflas eden esnaf ve geliri olmayanların yaşadığı mağduriyetlerin bir an önce giderilmeli.” dedi.

Sarıbal, Genel Sağlık Sigortası (GSS) sorununu gündemine aldı. Yazılı bir açıklamayla 1 Ocak 2012`de yürürlüğe giren GSS`ye itiraz eden Sarıbal, Türkiye`de şu anda 3 milyon vatandaşın milyarlarca TL borcu olduğuna dikkat çekti. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası`nın Türkiye gerçekleriyle bağdaşmadığını ifade eden Sarıbal, “Herhangi bir geliri olmayan milyonlarca yurttaşımız bir gecede kendi devletine karşı borçlandırıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, dalga geçer gibi bu insanlara ‘Gelir testi yaptırın` diyerek tehdit gibi bir çağrıda bulunuyor. İşsizlikle boğuşan, temel ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmayan yurttaşlarımız bir de borçlandırılarak bunalıma itiliyor.” dedi.

Sağlık, en temel insan haklarından

GSS`nin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyleyen Sarıbal, sağlık hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu belirerek, şunları söyledi: “Yurttaşlarımızın en temel haklarına ulaşması engelleniyor. GSS pirim borcu olan birçok hastanın hastane kapılarından geri döndüğünü görüyoruz. 18 yaşın üzerindeki çocuklarımız lisede öğrenim görüyorsa 20, üniversite öğrencisiyse ise 25 yaşına kadar primleri devlet tarafından karşılanıyor ancak bu çocuk öğrenim görmüyorsa otomatikman borçlandırılıyor. İşsiz gençlerimizin prim tutarları, birlikte yaşadığı ailenin aylık toplan gelirine bakılarak hesaplanıyor. Primler, neredeyse 300 liraya kadar yükseliyor. Gelir testinden geçilmemsi durumunda da primler asgari ücretin 2 katı üzerinden hesaplandığı için aylık 250 TL borç çıkartılıyor. Henüz iş bulamamış ya da asgari ücretle hayatını sürdüren gençlerimizden adeta haraç alınıyor. SGK devletin resmi haraç kurumu gibi çalıştırılıyor.”

Sosyal devlet çağrısı

Başta gençler olmak üzere, işsizler, emeklilik bekleyenler, iflas eden esnaf ve geliri olmayanların yaşadığı mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi gerektiğini belirten Sarıbal, “Sosyal politikaların en başında gelen konu sağlıktır. Bu yanlıştan vazgeçilmesi için elimizden geleni yapacağız. Buradan bir kez daha GSS`nin iptal edilmesi yönünde çağrıda bulunuyorum” dedi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir