• DOLAR 32.565
  • EURO 34.884
  • ALTIN 2430.476
  • ...
`Mutabık kalınmış bir koalisyonun müzakereleri değil bunlar`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, koalisyon turları kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşmenin ardından AK Parti Genel Merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile görüşmesine dair, "Bir kere gerçekten son derece samimi, dostane bir atmosferde geçti. Ben misafirperverlikleri dolayısıyla teşekkür ediyorum. Çok sıcak bir ortamda, Ramazanın havasına uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık" dedi.

Başbakan Davutoğlu, "Sayın Kılıçdaroğlu ve ekibine, Türkiye`nin hükümetsiz bir dakikaya dahi tahammül göstermeyeceğini, bir an önce güçlü ve sağlam bir hükümetin, karşılıklı güvene dayalı güçlü hükümetin kurulmasını arzu etiğimizi ifade ettim. Kendisi de bu çerçevede görüşlerini dile getirdiler. Aynı şekilde güven esasına vurgu yaptılar" şeklinde konuştu.

"Mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri değil bunlar"

"Yani bir mutabık kalınmış koalisyon müzakereleri değil bunlar, müzakereler öncesinde birbirini doğru anlamalarını temin edici ön görüşmeler" ifadelerini kullanan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede ilk olarak bir niyet ve karşılıklı anlayış içinde görüşmelerin devam etmesi konusunda bir ortak anlayışa ulaştığımızı görüyorum."

"Görevi veren makamın meşruiyetini tartışmak sürecin doğasına aykırı"

Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız beni görevlendirdi, ben o görev ile ziyareti yapıyorum. Yani beni görevlendiren makamı tartışma konusu açıldığında o sürecin bu sefer meşruiyeti tartışmaya başlanır. Görevi veren makamın meşruiyetini tartışmak bu sürecin doğasına aykırı" dedi.

Türkiye'nin demokratik kurumları yerleşmiş ve devlet geleneği güçlü bir ülke olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı makamının hükümet ortaklığı görüşmelerinin gündemi olacak bir husus olmadığını, bu çerçevede de bu konunun açılmadığını söyledi.

Birer temsilci görevlendirildi

Başbakan Davutoğlu, "Koalisyon görüşmeleri için birer arkadaşımızı görevlendirdik, teması sürdürmek ve bu ön görüşmeler için. Sürekli bir şekilde temas noktası olmak üzere, o arkadaşlarımız bu çalışmaları yaptıktan sonra bizlere sunacak. Olgunlaştığı zaman ikinci tur görüşmeyi yapacağız" dedi.

"Partilerle aynı mesafeyi korumaya özen göstereceğim"

"Millet şu anda birbiriyle konuşabilen, anlaşabilen, ihtilaf etse bile bu ihtilafı bir şahsi veya parti çıkarı önüne, anlamında mutlaklaştırmayan bir yaklaşım istiyor, bekliyor. Milletimizin bu talebini karşılayacak şekilde tutum almamız gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullanan Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hükümeti kurduğum güne kadar partilerle aynı mesafeyi korumaya özen göstereceğim. Çünkü her birisi milletimizin belli bir kesiminden, belli bir oranından temsil yetkisi almış partilerdir. Hepsiyle o anlamda ilişkilerimizi sürdüreceğiz."

KCK'nın açıklamaları

Davutoğlu, KCK'nın açıklamaları ile ilgili bir soruyu da "Biz bu tür tehdit ve şantajlar karşısında atılması gereken adımlardan hiçbir şekilde bir adım dahi geri durmayacağımız gibi Türkiye'de kamu düzeninin tesisi için her türlü tedbiri de almaya kararlıyız" şeklinde yanıtladı.

"Çözüm Süreci'ne darbeyi taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu"

"Eğer Çözüm Süreci'ne birisi darbe vurmuşsa 2013 Mayıs'ında silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi sözünü, taahhüdünü yerine getiremeyenler vurdu" diyen Başbakan Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"O zamandan bu yana biz sabırla bu silahlı grupların Türkiye'yi terk etmesi ve silahların terkini bekledik. Hep bunu talep ettik ama bir taraftan da demokratikleşme çabalarında da ödün vermedik. Şimdi de halkımızın demokratik hakları konusunda hiçbir şekilde geri adım atmayacağız ancak (KCK'nın açıklamaları) bu şekilde ifadelerle ülkemizi, meşru hükümeti, Meclis'imizi tehdit eden yaklaşımlara da kesinlikle prim vermeyiz."

Bu haberler de ilginizi çekebilir