• DOLAR 32.556
  • EURO 34.904
  • ALTIN 2421.381
  • ...
“Yemen türküsü” bu kez kan kokuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Ramazan ayında bile İslam dünyasındaki şiddet bitmek bilmiyor. Batı`nın Ortadoğu`da ektiği fitne tohumları görevini gayet iyi yerine getirmektedir. Ne olursa olsun “La ilahe illallah” diyen insanlar birbirine silah çekmeden diyalog yoluyla kendi aralarındaki sorunu çözmelidir diye düşünüyorum. Aksi takdirde aralarına girecek olan kan, bölgede problemlerin kökleşmesine neden oluyor.  

Nitekim bunu Irak`ta, Afganistan`da, Suriye`de ve tüm İslam âleminde görmekteyiz. Maalesef Müslümanlar arasındaki iktidar kavgaları siyasi boyutu geçip kardeşkanı akıtmaya başlandı. Hatta birilerinin yanlış siyasi hesapları yüzünden bölgede yüz binlerin kanı aktı, milyonlar evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu gibi durumlarda meydana gelen problemlerin çözümü için senelerce uğraşılması gerekiyor ve bazen çözümü üretmek o kadar zor oluyor ki bölge tamamen yaşanmaz hale geliyor.

ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Bugün yine İslam tarihinde önemli yeri olan Yemen`de olan bitene bir göz atacağız. Yemen`de geçen aylarda başlayan devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih ve onu destekleyen Husiler ve şimdiki Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi taraftarları arasında başlayan Şia ve Sünni eksene oturtulan çatışmalar devam ediyor. Dediğim gibi, bir yerde kardeşkanı akıtıldıktan sonra barış sağlanması çok zor oluyor. Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri, Husi ve devrik Cumhurbaşkanı Salih`in taraftarlarının Yemen`in Başkenti Sana`daki hedeflerini sürekli olarak bombalıyor. Tabii ki koalisyon taraftarının kullandığı medyaya göre siviller arasında kayıplar yok dense de Yemen`de asıl zararı görenler sivil halktır. Başkentteki askeri bölgelere yönelik hava saldırıları aralıkla devam ediyor. Hava saldırıları nedeniyle Başkentte şiddetli patlamalar meydana geliyor. Devamlı şiddetli patlamalar altında yaşayan halk gün geçtikçe başkenti terk etmeye başladı. Yemen halkı öyle bir şanssız ki Suriye, Irak gibi yan komşulara mülteci olarak gidebilecek durumda değiller. Daha önce vizesiz gidilebilen ülkelere bile artık Yemenli vatandaşlardan vize istenmeye başlandı. Suudi Arabistan ise kendi ülkesine mültecileri kabul etmiyor.

Ramazan ayında bile Husiler ve Cumhurbaşkanı Abdurrabbu Mansur Hadi taraftarları arasındaki çatışmalar yer-yer devam ediyor. Birbirini acımasızca öldürebilen bir anlayışın Ortadoğu`da yayılması çok üzücü. Bu çatışmalar, Hz. Hüseyin`in Kerbela`da şehit edilmesi ve aziz ailesine verdiği işkence ve zulmü akla getiriyor.

SAĞLIK VE YAŞAM KOŞULLARI ÇOK AĞIR

Yemen`de bu çatışmalardan önce bile pek iyi olmayan sağlık ve yaşam koşulları bu saldırılar sonrası daha vahim bir duruma ulaştı. Elektrik kesintileri yaşanan Yemen`de kavurucu sıcaklar arasında Müslüman halk bayağı zorluk çekiyor. Su sıkıntısı ve Hastane hizmetleri sekteye uğradı. Hastaneler insanlara sağlık hizmeti verecek durumda değil. Aden Sağlık Müdürü El-Hıdır Lasur, basına yaptığı açıklamada, kentte devam eden savaş ve çatışmaların salgınlara ve çeşitli hastalıklara da sebep olduğunu vurguladı. Yemen`in Aden ve Sana kentlerinde yaşanan şiddet olayları nedeniyle, 3 ayda, 259`u çocuk ve kadın olmak üzere 858 sivilin hayatını kaybettiği, 6 bin 879 kişinin yaralandığı açıklandı. Bu rakamlar bölgeden ilan edilen resmi rakamlardır. Gayri resmi rakamlar gerçekten resmi rakamların çok daha üstündedir.

Savaş nedeniyle ortaya çıkan sıtmaya 6 bin 214 kişinin yakalandığı Yemen`de 300`den fazla insanın hastalıktan yaşamını yitirdiği biliniyor. Çatışmalardan dolayı kentlerdeki önemli hastanelerle birçok sağlık merkezlerinin kapandığı belirtiliyor. Ortalık bir kaos ile kaplı. Yemen gün geçtikçe Ortadoğu`daki en tehlikeli bölge haline geliyor. Ülkede karşı karşıya gelen güçler sadece Husi ve Cumhurbaşkanı taraftarları değil, ülkede hem Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Pakistan, İran, Rusya, ABD ve daha bilmediğimiz devletler var. ABD, El-Kaide ile mücadele adı altında Yemen`de operasyonlar gerçekleştiriyor. Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri bölgedeki İran`ın etkisini azaltmaya veya yok etmeye çalışıyor. Ancak her halükarda zulüm gören Müslümanlar oluyor. Ölen de Müslüman ve bombalı saldırılar altında Ramazan farizasını yerine getirmek için uğraşan halkı bombalayan da yine Müslüman. Bize ne oldu? Biz böyle değildik. Allah bize akıl ve fikir versin! Allah yar ve yardımcımız olsun!

Bu haberler de ilginizi çekebilir