• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Devletten Beleş Al; Kat Karşılığı Sat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ataşehir Belediyesi'nde skandalların ardı arkası kesilmiyor. Kamu arazisine yapılan lüks rezidansları eşe-dosta dağıtan belediyenin, Hazine Bakanlığı'ndan 'hizmet binası' yapma amacıyla bedelsiz aldığı araziye kat karşılığı bina yaptırdığı, üstelik yapılan binanın tamamını da inşaat şirketine sattığı ortaya çıktı. Ataşehir Belediyesi Başkanı Battal İlgezdi ve CHP Milletvekili eşi Gamze İlgezdi ile enişte ve bacanaklar arasında paylaşılan rezidansların kaynağı olarak hazineden belediye binası yapma amacıyla alınan ve inşaat aşamasındayken K Yapı tarafından 122 milyon TL'ye satılan arazi ve bina gösteriliyor.

YASAYA AÇIKÇA AYKIRI

Edinilen bilgilere göre skandal zinciri şöyle gelişti: Maliye Hazinesi adına kayıtlı 3332 ada 17 parsel numaralı arsa 'belediye hizmet alanı' olarak bedelsiz bir şekilde 22 Haziran 2010'da Ataşehir Belediyesi'ne hizmet binası yapılması için devredilerek tapuya tescil edildi. İmar Kanunu'nun 18. maddesinde 'kamuya kazandırılan alanların özel mülkiyete konu olamayacakları' belirtilmesine rağmen arsa, henüz belediyeye devri bile yapılmadan 9 Haziran 2010'da 'kat karşılığı' inşaat sözleşmesiyle ihaleye açıldı. Belediye Meclis kararıyla başkanlık makamı ve encümene verilen ihale yetkisi oy çokluğu ile alındı.

İHALE YETERSİZ ŞİRKETE

Ardından yeterlilik koşulları bulunmadığı halde aynı alanda benzer tecrübesi olmayan K Yapı Gayrimenkul Şirketi, kat karşılığı belediye hizmet binası yapım ihalesini kazandı. İnşaatın bitirilmesi aşamasında aynı bölgede satın alacak yer arayan Halk GYO Şirketi yetkilileri ile K Yapı Şirketi arasında binanın bir bloğunun satışı işin sözlü anlaşmaya varıldı.

122 MİLYON 500 BİN

Ancak Halk GYO, komple satılması durumunda da binayı satın alacağını bildirdi. Bunun üzerine binanın belediyeye ait 22 ve 23 numaralı bölümleri de 16 Şubat 2012 tarihinde ihaleye çıkarıldı. Yapılan ihalede de inşaatın tamamı K Yapı Şirketi'ne satıldı. Binanın tümüne sahip olan K Yapı ise binayı 122 milyon 500 bin TL'ye Halk GYO'ya sattı. Aradaki farkla belediyenin uğradığı bu zarar, Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan suç duyurusu dilekçesinde anlatıldı.

Para verelim ihaleye girmeyin, İlgezdi Hazine zararlısı

Kendisine ait residans dairelerle gündeme gelen CHP Milletvekili Gamze İlgezdi'nin Ataşehir Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü'nde çalışırken ihalelerde birçok usûlsüzlüğe göz yumduğu ortaya çıktı. Belediyenin Sağlık Merkezi ve Hasta Konukevi için Personel Hizmet alımı ihalesiyle bizzat kendisi ilgilenen İlgezdi, ihalenin, eşi Battal İlgezdi'nin yakın dostu Bahri Menteşe'nin şirketi TY-KOM'a verilmesi için her şeyi yaptı.

BAŞKA İŞLERDE YARDIMCI OLALIM

İddialara göre Gamze İlgezdi, ihalede teklif veren diğer firma SVS Group'un bir yetkilisiyle ihaleden önce irtibata geçerek, onlara ihaleye girmeleri durumunda kazanamayacaklarını söyledi. “Siz verdiğiniz teklifi biraz daha yükseltin. Biz de size başka işlerde yardımcı olalım. Hatta size de biraz para versinler” diyen İlgezdi'nin teklifi sırf belediyeyle iyi geçinme uğruna kabul edildi. Sonunda ihale, 3 milyon 864 bin 482 TL bedelle TY-KOM'a verildi. Ancak TY-KOM'un teklif mektubu ve cetvelinde 3 milyon 400 bin 747 TL fiyat verdiği ortaya çıktı. İhaleden sonra teklif mektup ve cetvelleri değiştirilerek sahtecilik yapıldı ve fiyatlar artırıldı. Rakamlar kamunun binlerce lira zarara uğratıldığını ortaya koydu. Sözkonusu usûlsüzlükle devlet tek ihalede en az 464 bin TL zarara uğratıldı.

Baldıza 29 daire
Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Hazine'nin hizmet binası yapılması için bağışladığı arsanın bir bölümünü usulsüz olarak K Yapı'ya verdi. K Yapı burada inşa ettiği 23 katlı binayı 122 milyon liraya sattı. Kıyağın karşılığında ise İlgezdi'nin baldızı Oya Şenyurt'a 29 daire bağışladığı iddia ediliyor.

(Yeni Şafak)

Bu haberler de ilginizi çekebilir