• DOLAR 32.331
  • EURO 35.058
  • ALTIN 2283.067
  • ...
Sırbistan Başbakanı`na taşlı saldırı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anma törenine katılan bir grup, Başbakan Vucic'e taşlar ve şişeler fırlattı.
Anmaya katılanlar Vuçiç'e tepki göstererek başbakana taş ve şişeler fırlattı. Korumalarının başbakanı şemsiyelerle korumaya çalıştığı görüldü.
CNN'in haberine göre, aracından indiğinde kalabalık tarafından yuhalanan Vuçiç, olayın ardından aracına binip kaçmak zorunda kaldı. Vuçiç'in beraberindeki heyetin araçlara koşarken görüldüğü de bilgiler arasında.
Vuçiç, sabah saatlerinde liderlerle birlikte katliam kurbanları için hazırlanan Anı Odası'na girişi sırasında da ıslıklanmıştı. Srebrenitsalı anneler tarafından karşılanan Vuçiç'e tepki gösteren vatandaşlar, "iki yüzlü" sloganları attı.

DAVUTOĞLU: SALDIRI NORMAL

Başbakan Davutoğlu, Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç'e anma töreninde gösterilen tepki ile ilgili; ''Devlet adamlarının büyük bir sorumluluk içinde hareket etmesi lazım. Bu sözün her hangi bir vicdanda karşılık bulması mümkün değil, ona gösterilecek tepki de normaldir. Vuçiç Sırbistan Başbakanı olarak burada bulunmakla aslında bir şekilde ortaya çıkan suçun da hem sorumluluğunu üstlenmiş hem de bu suçla ilgili özür beyanında da bulunmuş oluyor." dedi.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Bosna Savaşı'nda Srebrenitsa ve çevresindeki 50 kilometrelik alan BM Güvenlik Konseyi tarafından "güvenli bölge" ilan edilmişti. Albay Tomas Karremans komutasındaki Hollanda birliği de, "güvenli bölgeyi hedef alabilecek saldırıları engellemek" göreviyle Srebrenitsa yakınlarındaki Potoçari'de, üsse çevrilmiş bir fabrikaya konuşlandırıldı.

Ancak 11 Temmuz 1995 günü Ratko Mladiç komutasındaki Sırp Cumhuriyeti ordusu Srebrenitsa'ya girdi. 8 bin 372 erkek öldürüldü. Srebrenitsa Katliamı'nın üzerinden tam 20 yıl geçti. Bugüne kadar toprağa verilenlerin sayısı 6 bin 241. 11 Temmuz'da, katliamın yıldönümünde kimlikleri tespit edilen 136 cenaze daha toprağa verilecek. Bugüne kadar bulunan ceset sayısı 7 bin. Diğer 1372 kişiden hâlâ iz yok.
Uluslararası Adalet Divanı, Srebrenitsa'yı 2007'de soykırım olarak nitelendirdi. Ancak bu hafta Srebrenitsa'nın soykırım kabul edilmesi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konyesi'ne sunulan tasarı Rusya'nın vetosuyla karşılaştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir