• DOLAR 32.5
  • EURO 34.766
  • ALTIN 2485.18
  • ...
ABD Merkel`den öncesini de dinlemiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir süre önce ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Avrupa ülkelerinin liderlerini yıllardır dinlediği ortaya çıkmıştı. 6 yıl boyunca 3 Fransa Cumhurbaşkanı'nı da dinlediği ortaya çıkan NSA'nın, Almanya başbakanlarını da çok uzun süredir dinlediği anlaşıldı.

Yunanistan`da pazar düzenlenen referandum ve kemer sıkma politikalarına ‘hayır` denmesi sonrası çekilen fotoğraflarında deyim yerindeyse çöktüğü görülen Almanya Başbakanı Angela Merkel`e diğer bir darbe de, kendisini son dönemde hiç ‘yalnız bırakmayan` WikiLeaks`ten geldi.

125 TELEFON NUMARASI VAR
Sputnik'in haberine göre; WikiLeaks`in ifşa ettiği yeni belgeler, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı`nın (NSA) 10 yılı aşkın bir süredir Merkel ile selefleri Gerhard Schröder (1998-2002) ve Helmut Kohl`u (1982-1998) dinlediğini ortaya çıkardı. Belgelerde, üst düzey Alman yetkililerine ait 125 telefon numarası da yer alıyor. Listede Merkel`in büro şefi ve en güvendiği kişi Beate Baumann, istihbarat servislerinden sorumlu bakan Peter Altmaier ile selefi Ronald Pofalla, istihbarat servislerinin koordinasyonundan sorumlu müsteşar Klaus-Dieter Fritsche ve Birlik Partilerinin (CDU/CSU) Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder`in güncel telefon numaraları ile Merkel`in en azından 2013`ün sonuna kadar kullandığı cep telefonu numarası da bulunuyor.

AVRO PLANLARINI DA DİNLEMİŞLER
Bu arada WikiLeaks`in açıkladığı diğer iki belge, Merkel`in Abu Dabi Veliaht Prensi Şayk Muhammed bin Zeyid el Nuheyyen ile İran konulu yazışmalarının ve Euro Bölgesi`nde 2011`de yaşana ekonomik krizine yönelik planlarının da izlendiğini ortaya koydu. WikiLeaks geçen hafta da NSA`nın yıllardan beri ekonomi, maliye ve tarım bakanlıklarındaki üst düzey yetkilileri ve bakanları dinlediğini öne sürülmüş, bunun üzerine ABD`nin Berlin Büyükelçisi John B. Emerson Başbakanlık`a çağrılmıştı.

ASSANGE: YENİDEN SORUŞTURMA AÇILMALI
Nitekim WikiLeaks`in kurucusu Julian Assange, yaptığı yazılı açıklamada, "NSA`nın Alman topraklarındaki izleme faaliyetlerine ilişkin yeterince kanıt var. Soruşturmanın yeniden açılmasının zamanı geldi" ifadelerini kullandı. Almanya Federal Savcılığı 12 Haziran`da NSA`in Merkel`in cep telefonunu dinlediği yönündeki iddia hakkında açılan davada takipsizlik kararı vermişti.

İNGİLTERE DE ALMANYA-BRICS GÖRÜŞMESİNİ TAKİBE ALMIŞ
Öte yandan WikiLeaks`in Almanya`yla ilgili dünkü ifşaatı bunlarla sınırlı kalmadı. İngiltere istihbarat servislerinin 2011`deki ekonomik krizde Yunanistan`ın çıkmazdan kurtarmak için BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika Cumhuriyeti) ülkeleri ile yaptığı işbirliği görüşmelerini izlediği öğrenildi. Adı açıklanmayan, ama NSA`in müttefiki İngiltere Devlet İletişim Birimi (GCHQ) olduğu tahmin edilen birimin, Almanya AB İşleri Direktörü Nikolaius Meyer- Landrut`un BRICS tarafından finanse edilen bir kurtarma planını görüştüğü telefon görüşmeleri dinlendi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir