• DOLAR 32.573
  • EURO 34.982
  • ALTIN 2426.74
  • ...
"Öğrenciye baskı, yanlış tercihlere sebep olur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lisans Yerleştirme Sınavlarının (LYS) ardından 6 Temmuz itibari ile başlayan üniversite tercih işlemleri devam ederlem liselerde rehberlik servisleri öğrencilere üniversite tercihleri konusunda yardımcı olmaya devam ediyorlar.

Öğrencilerin puan ve başarı sırasına göre, seçecekleri bölüm ya da üniversitelerin kontenjan durumlarını göz önünde bulundurarak tercih yapmalarına yardımcı olduklarını dile getiren rehber öğretmenlerden velilere uyarılar geldi.

Midyat Anadolu Lisesi Rehber Öğretmenlerinden Ahmet Candemir, öğrencilerin hayati seçimlerinde doğru tercih yapmaları için seferber olduklarını belirterek, “Emeklerinin heba olmaması ve bir yıllarının boşa gitmemesi için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Tercihlerde en çok dikkat ettiğimiz ve öğrencilerin de dikkat etmesi gerekenlerin başında ailelerin dikkat etmesi gereken hususlar var. İlk önce öğrencilere güvenmeleri lazım, onlara tercih yapmaları konusunda baskı yapılmamalı, sevmedikleri bir bölüm ve üniversiteleri tercih yapmak zorunda bırakılmamalı. Çünkü bu şekilde tercih yapanlar ya eğitimlerini yarıda bırakıyorlar ya da sevmedikleri meslekleri yapmak zorunda kalıyorlar. Bunların önüne geçmek için gerekli uyarılarımızı yapıyoruz. Bu konu da ailelerden de anlayış bekliyoruz.” dedi.
 
Midyat Anadolu İmam hatip Lisesi Rehber öğretmenlerinden Abdullah Turgut ise “İmam Hatip okullarında katsayı eşitsizliği kalktığından beri öğrencilerimizin başarı çıtaları hayli yükselmiş durumda. Ailelerin bu sene kesin gitmesi lazım gibi söylemleri öğrencilerin yanlış bir tercihte bulunmasına sebep olur. Ailelerden isteğimiz sadece yol göstersinler ve son kararı çocuklarına bıraksınlar. Dört yıl boşa gideceğine, bir yıl daha bekleyip istedikleri şekilde karar vermelerini sağlamaları lazım.” ifadelerini kullandı.

Öğrencilerin sevmedikleri hiçbir bölümü tercih etmemeleri gerektiğini belirten Rehber Öğretmen Hasan Çelik, “Sonradan pişman olmak fayda vermez. Özellikle seçecekleri mesleğin istihdam durumunu göz önünde bulundurmaları gerekir. Uzmanlara danışmadan tercih yapmasınlar. Sevmediği bölümü okuyup da başka mesleklere geçenlere çokça şahit oluyoruz. Bunları yaşamamak için çok düşünüp öyle tercih yapılmalıdır.” şeklinde konuştu.    (Süleyman Tunç-İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir